Care sunt țările considerate cele mai (puțin) corupte din lume

1

Probabil că, în ultimii ani, ”corupție” a fost unul dintre cele mai folosite cuvinte în România, stârnind dezbateri, proteste și căderi de guverne. Transparency International’s Corruption Perceptions Index, lansat săptămâna aceasta, creionează o hartă globală a percepției legate de țările cu cel mai mare, respectiv cel mai mic grad de corupție în sectorul public. În Indexul care indică Danemarca drept țara percepută ca fiind cel mai puțin coruptă, România ocupă locul 58 din 168. Ultima poziție revine Somaliei și Coreei de Nord.

Corruption Perceptions Index măsoară, cu ajutorul experției, nivelul de corupție percepută în structurile publice din diverse colțuri ale lumii. În harta de mai jos, pot fi vizualizate nivelurile de corupție înregistrate: de la roșu închis, asociat unui nivel extrem de ridicat de corupție în sectorul public, la galben, care ilustrează un grad scăzut de corupție. În această cromatică a statisticii, care arată însă că niciuna dintre țări nu este scutită de problema corupției, România este colorată în portocaliu, ceea ce o plasează într-o zonă de mijloc.

Potrivit Indexului pentru 2015 realizat de Transparency, 68% dintre țările lumii se confruntă cu o problemă serioasă de corupție. Dintre acestea, țările sărace înregistrează anual pierderi de circa un trilion de dolari, din cauza corupției. Unele dintre țările analizate și-au ameliorat situația în ultimii ani, arată cercetarea, printre acestea numărându-se Grecia, Senegal și Marea Britanie. În ceea ce privește România, la rândul ei a înregistrat un progres începând cu: în 1998, ocupa locul 61 din 85, în 2002, ocupa locul 77, alături de Pakistan și Zambia, în 2007, ocupa locul 69, în 2012, ocupa locul 66, iar în 2014, era la egalitate cu Senegal și Swaziland, pe locul 69. Pe de alăt parte, există țări a căror situație s-a deteriorat în ultimii ani, printre ele numărându-se Australia, Brazilia, Libia, Spania și Turcia.

Topul țărilor percepute ca fiind cele mai ”curate” la nivelul sectorului public este condus de trei țări scandinave: Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Noua Zeelandă, Olanda și Norvegia. Cu toate acestea, Transparency atrage atenția că unele dintre aceste țări sunt acuzate că ar fi implicate în scandaluri de corupție în străinătate. Un exemplu este cel al companiei suedezo-finlandeze TeliaSonera – deținută în proporție de 37% de statul suedez -, acuzată că ar fi plătit mite de milioane de dolari în Uzbekistan. Organizația mai arată că jumătate dintre țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) încalcă obligațiile internaționale prin companii care activează în alte țări.

La celălalt pol, al corupției acerbe, se situează Somalia și Coreea de Nord – cu un indice de 8 (față de 91 al Danemarcei, respectiv de 46 al României), înaintea lor aflându-se Afganistan, Sudan, Angola, Libia, Irak.

Puteți consulta clasamentul integral aici, iar aici sunt disponibile întreaga cercetare din 2015 și infograficele aferente.

Sursa: CTV News

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger