Care sunt cele mai bune ţări în ceea ce priveşte drepturile muncitorilor

3

Confederaţia Interanţională a Sindicatelor (International Trade Union Confederation – ITUC) a lansat recent un raport despre respectarea drepturilor muncitorilor în 197 de ţări. Evaluarea s-a făcut după 97 de criterii, printre care libertatea de asociere, negocierea colectivă a contractelor de muncă, dreptul la grevă ş.a.m.d. După cum era de aşteptat, pe primul loc în materie de respectarea a drepturilor se situează ţările scandinave, ultimele locuri revenind unor ţări ca Arabia Saudită, Qatar, Nigeria, India şi Turcia.

 

arton14691-56531

 

În ultimii 30 de ani, ITUC a colectat date legate de condiţiile de care beneficiază muncitorii în diferite ţări, iar indexul proaspăt lansat pune la dispoziţia guvernelor şi companiilor informaţii verificate despre contextul actual de muncă, folosind date din ultimul an. “Nivelul de dezvoltare a unei ţări s-a dovedit un indicator prea puţin relevant pentru respectarea drepturilor muncitorilor,” arată Sharan Burrow, secretar general al Confederaţiei.

Raportul, pe care îl puteţi consulta aiciclasifică cele aproape 200 de ţări analizate în patru categorii, în funcţie de satisfacerea criteriilor de bază ale evaluării. Astfel, din prima categorie, respectiv a ţărilor unde muncitorii o duc cel mai bine, fac parte ţări ca Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Lituania şi Uruguay. În categoria a doua, unde se întâlnesc încălcări repetate ale drepturilor muncitorilor, regăsim ţări ca  Spania, Serbia, Tunisia, Federaţia Rusă şi Rwanda, iar din categoria a treia, unde încălcările drepturilor muncitorilor sunt obişnuite, fac parte ţări ca Polonia, Paraguay, Namibia, Israel, Ghana. Din această a treia categorie, unde încălcările sunt la ordinea zilei, face parte şi România, care se poziţionează însă mult mai bine decât Statele Unite, incluse în cea de-a patra categorie, rezervată ţărilor unde încălcările drepturilor muncitorului sunt sistematice. Alături, de SUA, regăsim ţări ca Iran, Irak şi Honduras. Cea de-a cincea categorie include ţările unde nu există nicio garanţie a respectării drepturilor muncitorilor: Qatar, Arabia Saudită, Nigeria, India, Turcia etc. Există şi o categorie aparte, 5+, rezervată ţărilor unde statul este considerat prea slab pentru a putea oferi protecţie muncitorilor, deşi există legi care, teoretic, ar reglementa aceste drepturi. Din această categorie fac parte Somalia, Siria, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Printre celelalte concluzii ale raportului ITUC, se numără faptul că, pe parcursul lui 2013, 35 de ţări au apelat la “arestarea sau încarcerarea muncitorilor, ca tactică de a înăbuşi revendicările legate de drepturi democratice, salarii decente, condiţii de muncă mai sigure şi stabilitatea locurilor de muncă.” În alte 53 de ţări, numeroşi muncitori au fost concediaţi pentru că au cerut condiţii de muncă mai bune. În cel puţin nouă ţări, s-au înregistrat cazuri de muncitori ucişi sau daţi dispăruţi, practică menită să-i intimideze pe ceilalţi muncitori.

Sursa: Fastcoexist

Puteţi citi şi:

Cupa Mondială din Qatar va ucide mai mulţi oameni ca 11 Septembrie

Numeroşi oameni au rămas fără adăpost în numele Cupei Mondiale


3 comentarii

  1. Kilroy, iti doresc sa patesti un accident de munca grav si apoi sa fii dat afara de la servici. Luna viitoare. Si sa ramai somer pe viata!

  2. Astea sint stiri de tip “vrajeala” ca nu cumva sa se rascoale lumea si sa faca demonstratii in fata Bruxelesului. Exact ca si de Craciun sau Revelion cind primim “stirea” precum ca lumea are chef sa cumpere cit mai mult si multe cadouri etc. si cind in colo,…TOATA LUMEA NU MAI STIE DE UNDE SA ECONOMISEASCA SI INVIRT DE DOUA ORI UN EURO IN MINA PINA CUMPARA CITE CEVA ACOLO. Asta este adevarul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger