Care mai e treaba cu gaura din stratul de ozon?

3

O porţiune cu un strat subţiat de ozon, formată deasupra Polului Nord, care are potențialul de a se transforma într-o gaură de ozon, se deplasează spre Europa şi ar urma să afecteze şi România la finalul lui martie. Cum stratul de ozon are rolul de a filtra circa două treimi din razele ultraviolete emise de Soare, oamenii sunt îndemnați să-și ia măsuri de protecție, dar să nu se îngrijoreze. Intrată într-un con de umbră în ultimul deceniu, gaura din stratul de ozon începe să revină în atenția mass media. Aflați ce s-a întâmplat în ultima vreme cu acest fenomen alarmant în anii ’90 și care sunt prognozele specialiștilor.

Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener, a spus că este „absolut posibil” ca părţile în care stratul de ozon s-a subţiat să se transforme într-o gaură. Oamenii se pot proteja de efectele sale purtând pălării cu boruri largi sau nepetrecând foarte mult timp pe stradă, l-a completat un alt cercetător, Gier Braathen, de la Organizaţia Meteorologică Mondială, care i-a îndemnat însă pe oameni să nu se îngrijoreze. În ultimii ani, știrile despre gaura din stratul de ozon, cu apariții frecvente în verile anilor ’80-’90, au dispărut sau au fost foarte rare. În acest context, într-un articol anterior publicat pe TOTB, ne-am întrebat ce s-a întâmplat cu această problemă. A dispărut sau ne-am obișnuit cu gândul că nu mai putem sta liniștiți la soare?

La nivel general, gaura din stratul de ozon încă există și are o mărime semnificativă. Potrivit măsurătorilor NASA, gaura din stratul de ozon şi-a atins apogeul în 2006 (29,4 milioane km2), depăşind-o pe cea din 2000 cu 100.000 km2. Analizele din ultimii ani arată însă că gaura din stratul de ozon se reface foarte uşor – conform datelor oferite de British Antarctic Survey, gaura din 2008, deşi a fost mai mare decât cea din 2007, tot n-a ajuns la mărimea celei din 2006. În articolul amintit, cercetătoarea Roxana Bojariu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, spune însă că o întindere ca cea din 2006 nu trebuie considerată alarmantă, fiind vorba de o fluctuație care nu este neapărat influențată de activitatea umană. Contează mai degrabă tendința, care este una bună, de refacere a stratului de ozon.

Un raport prezentat în Parlamentul European în 2008 a confirmat că stratul de ozon se reface încet, deşi înregistra o întârziere de 10 până la 15 ani faţă de previziunile raportului precedent, datând din 2002. În concluzie, gaura încă există. Stratul de ozon se subțiază din când în când din cauza proceselor complexe din atmosferă, iar raportul prezentat în PE sublinia că folosirea substanțelor care contribuie la distrugerea stratului de ozon s-a diminuat cu 95% din 1988, după semnarea Protocolului de la Montreal (prin care statele semnatare s-au obligat să elimine din producție și uz toate aceste substanțe, printre care se numără și clorofluorcarbonul, folosit la fabricarea frigiderelor sau a aparatelor de aer condiţionat din generaţiile vechi), până la momentul publicării raportului.

După previziunile unora dintre specialiști, gaura de deasupra zonei arctice ar urma să se refacă complet până în 2050, insa alte rapoarte, mai pesimiste, spun că refacerea stratului se încetinește. Referitor la stratul subțiat de ozon care ar urma să afecteze și România, progonzele spun că efetele se vor simți până în 2050. O posibilă problemă a cercetătorilor este că nu prea se cunoaște încă legătura exactă dintre gaura din stratul de ozon si schimbarile climatice. De exemplu, Comitetul Ștințific pentru Cercetări Arctice a emis un raport în care preconiza că refacerea gaurii din stratul de ozon va cauza o încălzire dramatică a continentului înghețat. De aceeși părere era anul trecut și Roxana Bojariu, care spunea că chiar dacă schimbările climatice încetinesc în marte partea refacerea găurii, odată refăcută, aceasta va accelera topirea ghețarilor de la poli.

Foto: Captură Youtube

 

Tags:



3 comentarii

  1. Nimic….. nici cu gaura de ozon? Cu luna a fost tzapa, norul de radiati a fost anemic…. Dar nu mai e mult si vine vara, cu explozii solare, cu alge la malul marii, poate un atac de urs prin Bucegi…..

  2. Pingback: “Gaură de ozon” în zona arctică | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger