Care este secretul longevităţii?

0

Gerontologul Mark Lach spune că una dintre căile de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă este abilitatea de a merge înainte chiar şi după obstacolele inevitabile care apar în viaţă. Cel mai în vârstă pacient al sau are 109 ani şi, contrat aşteptărilor, locuieşte acasă, nu în vreun azil de bătrâni, unde se bucură de micile plăceri ale vieţii.

Secretul longvitatii lui Helen Reichert nu este “o mie de calorii pe zi şi o oră de yoga”, ci se bucură de trufele de ciocolată preferate, de berea favorită şi chiar se gândeşte să fumeze.

Longevitatea, de obice, are o bază genetică, iar Helen probabil are o genă care contribuie la viaţa neobişnuit de lungă pe care o are. De asemenea, are o caracteristică pe care geriatrii o numesc competenţă adaptivă. Asta înseamnă abilitatea de a-ţi reveni din stres.

Helen a suferit în urmă cu câţiva ani un accident cerebral minor care i-a afectat abilitatea de a vorbi, iar reabilitarea sa a fost uimitoare, mai ales pentru o persoană în vârstă.

Ea nu este singura din familie care se bucură de longevitate. Fratele sau are 103 ani şi merge la birou zilnic.

La capătul opus se află cei pesimişti pentru care orice mică problemă determină suferinţă ieşită din comun. Sociologii analizează aceste caracteristici şi le pun în legătură cu longevitatea. Becca Levy, profesor de epidemiologie la Yale, a studiat longevitatea persoanelor în jurul vârstei de 50 de ani că funcţie a percepţiei lor despre îmbătrânire.

Aceştia au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţiile “Lucrurile se înrăutăţesc pe măsură ce îmbătrânesc” şi “Pe măsură ce îmbătrâneşti eşti mai inutil”. Chiar după ce a controlat condiţia lor medicală, a observat că cei care erau de acord cu afirmaţiile de mai sus au murit cu 7 ani şi jumătate, în medie, mai devreme decât cei care vedeau partea plină a paharului.

Foto: Reuters

Cititi si:

VIDEO Biciclistul care pedaleaza si la 103 ani

Oamenii imbatranesc si mor in acelasi ritm ca primatele

Lactatele nu afecteaza prea mult longevitatea

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger