Care este secretul longevităţii?

0

Oamenii de ştiinţă caută de mult timp un răspuns la întrebarea aceasta – care este secretul unei vieţi îndelungate. Au aflat că există anumiţi factori, precum stilul de viaţă sau mediul înconjurător, care influenţează durata vieţii, dar şi că genetica joacă un rol important.

 

 

Studii desfăşurate pe mai multe familii au indicat faptul că factorul genetic contează în proporţie de 20 – 30% în ceea ce priveşte variaţiile duratei de viaţă în cazul persoanelor adulte. Iar o cercetare recentă, publicată în revista Aging Cell, vine cu noi dezvăluiri în acest sens. Studii anterioare au identificat două gene ce ar putea avea un rol când vine vorba de longevitate: APOE (responsabilă pentru transportul colesterolului în corp) şi FOXO3A (care se pare că afectează sensibilitatea la insulină). Variaţiile, în cazul acestor gene, au fost asociate cu longevitatea, dar niciuna nu a avut o influenţă majoră, ceea ce i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să considere că mai sunt şi alţi “jucători” implicaţi.

Astfel, pentru a da de urma acestora, cercetători de la Spanish National Cancer Research Center au investigat codurile genelor în cazul a trei familii distincte, care au avut, toate, membri ce au trăit foarte mult. Trei dintre ei au ajuns la vârsta de 103 ani sau peste, iar copiii lor, la vârsta de 97 de ani sau peste. Oamenii de ştiinţă au comparat secvenţele genetice analizate în cazul acestor longevivi cu date de la alte 800 de persoane (eşantionul de control). În urma analizelor, au descoperit nişte variaţii rare ale unei gene, APOB , care apărea la toate trei familiile; APOB este şi ea un transportor al colesterolului, mai exact ajută la transportul “colesterolului rău” prin sânge. Corpul nostru are nevoie de colesterol, dar “cel rău” se poate depune pe pereţii vaselor de sânge, blocând arterele şi ducând la atacuri de cord, în multe cazuri.

Este posibil ca aceste variaţii de gene descoperite de studiul citat să ajute la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge – ideea este încă investigată de cercetători. Potrivit autorului principal al studiului, Timothy Cash, dacă persoanele longevive au nivel redus al colesterolului, aceasta ar întări argumentul că sănătatea sistemului cardiovascular este un factor important în procesul de îmbătrânire.

 

Mai multe detalii: New Scientist, Aging Cell

 

Sursa şi foto: IFLScience

 

Puteţi citi şi:

Locul unde oamenii au uitat să moară

Studiu: Maternitatea târzie creşte speranţa de viaţă a mamelor

O nouă serie de documentare încearcă să afle secretul longevităţii cuplurilor

Studiu: Nucile şi longevitatea merg mână în mână

Un studiu de la Harvard, care a durat 75 de ani, arată de ce au bărbații nevoie pentru a fi fericiți 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger