Care este scopul evoluționar al gâdilatului? Închegarea legăturilor sociale. O veste bună de sărbători

0

Oamenii nu se prea pot gâdila singuri. Totodată, chiar dacă pot să gâdile un străin, creierul lor îi descurajează să facă ceva atât de bizar din punct de vedere social. Asta poate ajuta la formularea scopului evoluționar al gâdilatului: potrivit cercetătorului Robert R. Provine, de la Universitatea din Maryland, gâdilatul reprezintă, în parte, un mecanism pus în slujba închegării legăturilor sociale între parteneri apropiați și ajută la întărirea relațiilor dintre membrii familiei și prieteni.

Râsul ca răspuns la gâdilat apare în primele luni de viață. „Este una dintre primele forme de comunicare între bebluși și cei care au grijă de ei”, spune Provine, citat de publicația Popular Science. Părinții se deprind să gâdile un bebeluș numai dacă acesta din urmă râde în semn de răspuns. Dacă cel mic protestează, atunci părinții se opresc. Copiii, la rândul lor, se gâdilă între ei, ceea ce, spun unii oameni de știință, nu numai că antrenează legarea unor relații sociale, dar ajută și la ascuțirea unor reflexe și a unor abilități de autoapărare.

În 1984, psihiatrul Donald Black, de la Universitatea din Iowa, nota că multe din părțile corpului sensibile la gâdilat, cum ar fi gâtul sau coastele, sunt totodată și cele mai vulnerabile în timpul unei lupte. El a dedus că cei mici învață să-și protejeze aceste părți în timpul reprizelor de gâdilat – o activitate relativ sigură. În plus, gâdilatul ce însoțește zbenguiala ar fi putut duce chiar și la dezvoltarea râsului. „Ha ha-ul râsului uman a evoluat cu siguranță din gâfâielile care însoțesc încăierările dintre oameni”, mai spune Robert Provine, care își bazează concluziile pe gâfâielile observate în rândul primatelor care se încaieră prin gâdilat, precum cimpanzeii sau urangutanii.

Efectul gâdilatului începe să se stingă însă o dată cu vârsta de 40 de ani, când distracția se oprește. Din motive încă neștiute, gâdilatul pare să fie destinat în principal tinerilor. Aviz adolescenților care vor să-și închege relația cu persoana iubită cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Foto: Flickr/~sugarlump~

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger