Care e rolul social al spovedaniei

4

Majoritatea creștinilor își mărturisesc păcatele înaintea Crăciunului în cadrul spovedaniei; ritualul are ca scop purificarea. Dar în afară de finalitatea religioasă, se pare că aceste mărturisiri au și o mare importanță socială.

 

Trei studii publicate în Personality and Social Psychology Bulletin arată cum oamenii care și-au amintit și mărturisit frecvent comportamentul imoral au avut în continuare un mod mai pro-social de viață, s-au implicat mai mult în activități morale și au trișat mai puțin decît cei care s-au obișnuit să raporteze celorlalți doar faptele morale pe care le-au făcut.

Într-o societate laică, în care obiceiul mărturisirii păcatelor e mai puțin frecvent decît lauda de sine, riscul e cel de slăbire al moralității. Astfel societatea trebuie să găsească alte metode prin care oamenii să-și mărturisească greșelile dacă renunță la obiceiul spovedaniei. Suntem astfel construiți încît nu e de ajuns să știm ce e bine și rău, trebuie să ne și reamintim permanent.


4 comentarii

  1. Super tari afirmatiile voastre! Chiar ca Think outside the box.
    As vrea sa stiu si eu de unde a aparut aceasta afirmatie:

    “majoritatea crestinilor isi marturisesc pacatele inaintea Craciunului in cadrul spovedaniei”.

    Cred ca aceasta afirmatie este una facuta fara nici un calcul sau acoperire. Cred ca afirmatia ar fi mult mai coerenta daca se referea doar la crestinii PRACTICANTI.

    Ar fi fost foarte interesant sa stie cineva care este raportul dintre crestinii practicanti si cei… mai putin practicanti.

    Cine anume a decis ca suntem astfel construiti incat trebuie sa ne reamintim permanent sa nu “pacatuim”?

    As vrea si eu studiul asta ca suna foarte interesant.

    Consider ca acest articol nu este deloc “outside the box” ba dimpotriva, incearca sa ne tina pe toti “in the box”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger