Care e principala diferență dintre sociopați și sociopate

2

Studiile pe sociopați sunt făcute de cele mai multe ori în închisori, pe bărbați. Aceștia sunt de altfel și cei care, indiscutabil, comit cele mai multe crime. Sociopatia se poate însă manifesta și la un nivel mai subtil decît cel criminal și de obicei acesta e nivelul la care se opresc femeile sociopate, pentru că au mai puține impulsuri direct criminale dar și pentru că își joacă stereotipul (femeia slabă, mai degrabă victimă decît agresor) și îl exploatează.

 

 

Sociopații sînt oameni fără sentimente dar cu multe nevoi. Principala grijă a unui sociopat e să obțină ce vrea, cu aproape orice cost. Sociopații care încearcă să evite strategiile criminale pentru a obține ce vor (pentru că, matematic, sînt strategii mai puțin profitabile, riscurile sînt foarte mari) apelează la capacitatea lor de a-și construi aparențe.

Sociopații tind să își ia aparența normalității. Cu cît mai normal pare un sociopat, cu atît e mai eficient. Pentru a mima normalitatea, sociopatul joacă stereotipurile cele mai puternice. Arată exact așa cum te aștepți de la el să arate deși masca ține o vreme, după care inevitabil iese la suprafață personalitatea sa. Băiatul de treabă din seria cărților cu Ripley se dă de gol prin gelozia și posesivitatea sa nefirească și accesele de furie și meschinărie cauzate de acestea, cînd simte că planurile îi sînt amenințate. La suprafață, sociopatul bărbat poate fi modest (dacă așa cere cultura socială și asta e cerința în occident și în clasele sociale de mijloc și de sus – în est și în clasele sociale joase, mîndria exagerată e apreciată la un bărbat)  dar în sinea sa se consideră superior tuturor (și de aceea îi poate exploata cum vrea), foarte atrăgător, fără nici un fel de anxietate legată de cum arată, fără complexe legate de corpul său. Probabil că o parte din farmecul sociopaților bărbați vine și din această enormă încredere în sine – chiar dacă se prefac modești și anxioși, încrederea se simte în spatele măștii.

O serie de studii recente construiesc un portret complet diferit al femeii sociopat. Un factor comun e promiscuitatea – în cazul femeilor, aceasta e și mai eficientă pentru a obține ce vor, în primul rînd apropierea de victimă.  Spre deosebire de sociopați însă sociopatele prezintă o stimă de sine extrem de joasă și un dispreț accentuat față de propriul corp. Cartea pe care joacă ele e victima și e foarte eficientă – o sociopată își poate escroca partenerul sau partenera apăsînd pe pedala vinovăției și a simpatiei (pe care sociopata nu le are) și la fel poate păcăli justiția, cînd e cazul. Crimele sociopatelor sunt subtile – deși de multe ori se văd clar, cum e în cazul vînătoarelor de avere – și greu de cuantificat. Uneori, victima – adevărata victimă – nu înțelege niciodată ce i s-a întîmplat, pentru că sociopatele sunt rar violente sau abuzive în mod direct, după cum spun poveștile de pe acest forum.

 


2 comentarii

  1. Dina pacate, studiile din zona aceasta arata ca exista un raport de 1 la 4 al personalitatilor sociopate, fata de populatia cu constiinta. Astfe, unul din 4 oameni cu care intri in contact nu are empatie, constiinta, dar le mimeaza foarte bine. Anca Maftei, psihoterapeut.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger