Caravana Casper: Cinci ziduri dărâmate, cinci punți construite pentru persoanele cu dizabilități

1

Prima săptămână a călătoriei lui Florin prin țară s-a încheiat la Zalău, unde a dărâmat un nou zid al dizabilității, promovând punți între oameni și normalitatea ca atitudine față de dizabilitate.

 

 

Prietenul nostru nevăzător a pedalat, în prima săptămână a Caravanei Casper, prin cinci orașe din nordul țării, însoțit de Alexandru pe bicicleta tandem și de membrii Asociației Asoc care au prezentat autorităților locale proiectul lor de integrare a persoanelor cu dizabilități.

Florin și Alexandru au plecat pe bicicleta tandem din Baia Mare și au trecut prin Satu Mare, Oradea, Arad și Zalău. În fiecare oraș, bicicliștii au fost întâmpinați de oameni interesați de călătoria lor, precum și de autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din orașe. Florin a fost plăcut surprins de interesul pe care l-a stârnit caravana, dar a plecat cu un gust amar din fiecare oraș după ce a aflat că peste tot marea problemă a persoanelor cu dizabilități este găsirea unui loc de muncă.

Cu toate acestea, persoanele cu dizabilități l-au întâmpinat pe Florin cu o reacție pozitivă și s-au bucurat de o plimbare cu bicicleta tandem însoțiți de Alexandru. “În Sighet ne-am întâlnit cu un tip pe care l-am cunoscut în 2009, când am fost data trecută cu bicicleta pe aici. Anton nu are un picior și merge pe bicicletă de ne face să ne fie rușine. Mie mi-a plăcut omul ăsta de prima dată pentru că am constatat mult bun simț la el și un ton foarte pozitiv. L-am găsit fără loc de muncă, cu un ajutor lunar de 230 de lei și era destul de împovărat de lucrul ăsta. E foarte activ, ar putea munci orice, dar pur și simplu nu-și găsește de lucru. În alte țări, ar fi venit cluburi sportive să îl ia la paraciclism, iar aici trebuie să plătească el să fie primit”, spune Florin.

Sloganul campaniei este “Dărâmăm ziduri pentru a construi punți”, iar scopul este de a promova normalitatea ca atitudine față de dizabilitate. Bicicliștii vor dărâma un zid compus din cutii de carton însemnate cu litere care formează cuvântul “dizabilitate”. “Punțile despre care vorbim înseamnă și întoarcerea în timp și legarea generațiilor între ele. Iar zidurile înseamnă și ziduri lăuntrice care te țin departe de tine și te fac să eviți confruntarea cu tine însuți. Și în lumina asta trebuie văzute zidurile pe care vrem să le dărâmăm”, spune Florin.

În același timp, din Mediaș, au pornit pe tandem Butu Arnold Csaba și fiica lui, Andrea Szabina, care vor traversa cealaltă jumătate de țară. Butu Arnold Csaba este, de asemenea, un biciclist nevăzător, care a participat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, iar în prezent, a început calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia.

La începutul lunii august, cele două echipe se vor întâlni în București, unde va fi linia de finish, după cei 1.500 de kilometri parcurși prin țară de fiecare echipă. Puteți susține Caravana Casper și afla ultimele noutăți de pe pagina de Facebook a campaniei.

 

zid1

zid2

zid3

zid4


Un comentariu

  1. Pingback: FOTO VIDEO Turul României cu ochii închişi. Un nevăzător şi un irlandez încearcă să schimbe mentalitatea românilor

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger