Cărămizi din sânge de taur

0

Arhitectul britanic Jack Monro a fabricat un set de cărămizi experimentale rezistente la apă folosind sângele de vită ca materie primă, scrie Wired. În mod normal, acesta din urmă este lichid rezidual care rămâne neexploatat după sacrificarea animalelor în abatoare, dar care și-ar putea găsi mai multe utilizări.

Procedeul lui Monro necesită circa 30 de litri de sânge per fiecare taur sacrificat, amestecat cu un conservant (EDTA) pentru prevenirea bacteriilor și a ciupercilor și cu o anumită cantitate de nisip. Amestecul e plasat apoi într-o formă și copt, ceea ce face ca proteinele din sânge să se coaguleze și să țină nisipul într-o structură solidă și rezistentă la apă.

Arhitectul spune că aceste cărămizi din sânge s-ar putea dovedi utile în ridicatul de locuințe în regiunile izolate sau sărace și le-ar putea înlocui pe cele din noroi în zonele lovite de ploaie, precum Siria sau Egipt. Procesul de fabricare ține de cont de nevoile de construcție din locurile sărace; pe lângă EDTA, tehnica nu necesită alte substanțe chimice iar temperatura relativ mică de coagulare a sângelui (peste 64 de grade Celsius) permite coacerea cărămizilor în cuptoare solare sau chiar în lumina soarelui din deșert.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger