Capoeira braziliană şi o practică agricolă siciliană au intrat în patrimoniul UNESCO

0

Capoeira – artele marţiale combinate cu dansul, din Brazilia – şi cultivarea puietului de viţă-de-vie din soiul Zibibbo, specific insulei Pantelleria, Sicilia (Italia), au primit, acum câteva zile, statutul de apartenenţă la patrimoniul cultural al umanităţii, sub egida UNESCO.

 

 

Definirea capoeira drept “o moştenire culturală intangibilă” va ajuta Brazilia să îşi conserve această tradiţie a artelor marţiale unice prin combinaţia lor cu dansul, consideră oficiali ai ONU. Capoeira a pornit de la sclavii africani aduşi pe plantaţiile braziliene, care încercau să îşi menţină abilităţile de luptă, mascându-le prin mişcări de dans. Combinaţia de sport, dans, arte marţiale este, de regulă, însoţită de muzică (îndeosebi percuţie). “Este unul dintre cele mai importante simboluri ale identităţii braziliene; este practicată peste tot pe teritoriul nostru şi în alte peste 160 de ţări din lume”, a declarat ministrul brazilian al Culturii, citat de BBC. În prezent, Brazilia are cinci moşteniri culturale protejate de statutul UNESCO, între care tipuri de dans, muzică, ritualuri indigene.

Cultivarea puietului de viţă-de-vie din soiul Zibibbo, specific insulei Pantelleria, Sicilia, a ajuns, de asemenea, pe lista moştenirilor culturale protejate de ONU. Votul a fost unanim, scrie La Stampa. “Nicio altă ţară, înaintea Italiei, nu a reuşit să înscrie pe această listă o practică agricolă”, spun cei care au propus candidatura acestei tradiţii viticole pentru patrimoniul UNESCO. “După patru ani de muncă, am reuşit! Ce emoţie! Jocurile nu erau deloc făcute când au pornit negocierile, dar, când a venit votul, toate cele 161 de state au fost de acord cu recunoaşterea practicii agricole specifice pentru Pantelleria drept parte a patrimoniului umanităţii. Este un mare succes pentru Italia”, a comentat Pier Luigi Petrillo, autorul dosarului candidaturii Italiei.

 

Surse, foto şi mai multe detalii: BBC, La Stampa

 

Puteţi citi şi:

Libertatea se câştigă în cerc

Bogdan Rakolcza. Sau despre ritualul de alungat şi tropăit mistreţii

Gay. Catolic. Anti-mafia. Noul guvernator al Siciliei

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger