Capitala Rwandei a interzis definitiv maşinile în centrul financiar al oraşului

0

În lupta cu traficul tot mai intens şi mai aglomerat, mai multe oraşe mari ale lumii instituie restricţii de circulaţie sau experimentează intervale de timp în care circulaţia maşinilor să fie complet interzisă, în special în zonele foarte aglomerate, precum centrele financiare.

Acum o lună, Kigali, capitala Rwandei, şi-a declarat zona financiară drept spaţiu fără maşini, interdicţia având caracter permanent. Astfel, străzile din zonă, altădată înţesate de vehicule, au devenit acum spaţii liniştite, unde circulă doar pietonii. Strada principală, KN 4 Avenue, pare părăsită, dar urbaniştii care au stat în spatele deciziei spun că starea aceasta se va schimba în curând. Pietonii trebuie să se adaptaze, în timp, cu lipsa maşinilor; deocamdată, cei mai mulţi circulă tot pe trotuare şi parcă nu îndrăznesc să se aventureze pe şosea ori se uită, din reflex, în stânga şi în dreapta când vor să traverseze.

Şi afacerile din zonă au avut dificultăţi în a se adapta, unele chiar au raportat scăderi ale încasărilor. Dar urbaniştii încurajează proprietarii afacerilor să se orienteze şi înspre alte forme, mai moderne, de derulare a activităţii – vânzări online sau livrare la domiciliu. În schimb, artiştii şi iubitorii de petreceri se bucură de noul spaţiu câştigat, înfiinţând mini-galerii pe stradă sau organizând petreceri de tip “silent disco”. Municipalitatea intenţionează să extindă zona fără maşini, odată ce va fi finalizată infrastructura modernă a oraşului (care va cuprinde inclusiv mobilier stradal, piste pentru biciclete şi parcări pentru acestea).

Mai multe detalii: The New Times

Sursa şi foto: Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger