Sufocată de smog, capitala Indiei, New Delhi, va impune, în maxim două luni, o taxă asupra tuturor vehiculelor comerciale care intră în oraş şi va interzice circulaţia maşinilor şi a autobuzelor de pe anumite rute, cel puţin o dată în fiecare lună de acum încolo, a anunţat ministrul Transporturilor din acest stat.
New Delhi, care adăposteşte 16 milioane de persoane, a avut, anul trecut, cea mai scăzută calitate a aerului din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iniţiative anterioare de curăţare a aerului din oraş au eşuat; autorităţilor locale au ignorat până şi decizii judecătoreşti care impuneau rezolvarea problemei poluării. “Nivelul poluării din oraş atinge cote periculoase. Dacă nu atacăm această problemă, oamenii vor fi forţaţi să plece din oraş ca să îşi salveze viaţa”, consideră Gopal Rai, ministrul Transporturilor, citat de agenţia de presă Reuters. Acesta a precizat că, în maxim două luni, guvernul va impune o taxă de până la 20 de dolari pentru camioanele diesel care intră în New Delhi. Ca soluţie pe termen lung, autorităţile vor să construiască o centură şi să scoată traficul greu din oraş.
Aproximativ 52.000 de vehicule comerciale intră zilnic în oraş, susţine un raport al Centre for Science and Environment (CSE) care a fost publicat săptămâna aceasta. Acestea sunt responsabile de cel puţin o treime din poluarea oraşului. Curtea Supremă a Indiei a acordat guvernului trei zile să vină cu un plan care să contracareze creşterea alarmantă a poluării; asta s-a întâmplat la începutul săptămânii; însă astfel de ordine judecătoreşti au mai existat în ultimii 15 ani şi nimic nu s-a întâmplat. Totuşi, acum, guvernul a reacţionat, propunând taxa pe poluarea auto. Eficienţa măsurii, însă, este discutabilă, în opinia unora. Taxei amintite i se adaugă şi impunerea unei zile fără maşini, începând din 22 octombrie, pe anumite rute, în fiecare lună. Ministrul Transporturilor le solicită locuitorilor capitalei să folosească mai des bicicletele şi mai rar maşinile.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters