Canotca, calul şi bicicleta, soluţii pentru ecoturism

0

Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” şi Asociaţia de Ecoturism din România au lansat un parteneriat de promovare a ecoturismului la nivel naţional, pentru dezvoltarea de destinaţii reprezentative.

Cele două organizaţii vor coopera pentru conceperea de programe de ecoturism prin folosirea canotcii, a bicicletei, a calului şi a altor mijloace de deplasare prietenoase cu natura în zonele naturale din Munţii Carpaţi, Delta Dunării şi bazinul Dunării, sprijinind comunităţile şi promovând identitatea locală.

Cooperarea în proiecte pilot va fi necesară pentru atragerea actorilor locali, a susţinătorilor privaţi şi publici, precum şi de surse de finanţare, cu dorinţa de a oferi modalităţi concrete de a practica un turism lent, responsabil faţă de natură şi cu un impact economic substanţial pentru comunităţile locale. Programele de ecoturism vor avea ca principii folosirea unei infrastructuri dedicate, neintruzive şi ecologice, a resurselor locale culturale şi a eco-gastronomiei.

“Zonele naturale şi locutorii lor sunt bogăţii unice pe care merită să le preţuim mai mult. Turismul eco nu înseamnă o întoarcere în trecut, este un mod inteligent şi modern de dezvoltare având ca principali beneficiari oamenii locului şi tradiţiile”, menţionează Ivan Patzaichin, Preşedintele Asociaţiei “Ivan Patzaichin – Mila 23”.

Centru Rowmania de Ecoturism la Crişan

Prima zonă de acţiune a celor două Asociaţii este Delta Dunării, prin realizarea în parteneriat a unui Centru Rowmania de Ecoturism la Crişan, cu o reţea de trasee, funcţionale începând cu vara anului 2012, model ce va fi replicat şi în alte destinaţii de ecoturism din România.

Ecoturismul – beneficii şi oportunităţi

Cu toate că ecoturismul este o nişă a turismului internaţional, acesta poate oferi beneficii substanţiale ţărilor care reuşesc să-şi promoveze natura şi să diversifice serviciile de calitate specifice ecoturismului. De exemplu, aproape jumătate dintre turiştii germani identifică natura ca principală motivaţie de a călători, această piaţă însumând în jur de 20 de milioane de călătorii anual.

Programul Rowmania este gândit de multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, ca o campanie naţională având ca scop promovarea mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, pentru o mai bună inţelegere şi interpretare a naturii. Mai multe informaţii despre acest program se găsesc la www.rowmania.ro.

Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” are ca scop realizarea şi promovarea proiectelor de dezvoltare durabilă de interes local şi regional. Asociaţia s-a constituit la iniţiativa lui Ivan Patzaichin şi îşi propune să devină un exponent de succes al conceptului de antreprenoriat social.

Asociaţia de Ecoturism din România (AER) a realizat un parteneriat pentru conservarea naturii şi dezvoltarea turismului între asociaţii de turism, asociaţii non-guvernamentale care acţionează în dezvoltare locală şi conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii şi agenţii de voiaj. Prin urmare, ideea inovatoare promovată de AER este de a aduce împreună sectorul public şi cel privat într-un parteneriat pentru conservarea naturii şi dezvoltarea durabilă a turismului.

Foto: Rowmania.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger