Când vezi roşu în faţa ochilor, eşti mai pe fază

0

De fiecare dată când vedem culoarea roşie, reacţiile noastre sunt mai rapide şi mai puternice, deşi nu suntem conştienţi de acest efect. Un nou studiu, publicat în revista Emotion, arată că în sport sau în alte activităţi unde avem nevoie de nişte impulsuri de energie, folosirea acestei culori poate fi eficientă pe termen foarte scurt.

“Roşul ne amplifică reacţiile fizice pentru că este perceput ca un semn de pericol. De fiecare dată când sunt furioşi sau când se pregătesc de atac, oamenii se înroşesc,” explică Andrew Elliot, unul dintre autorii cercetării, specialist în psihologia culorii. Există însă şi reversul medaliei: dacă în cadrul activităţilor fizice funcţionează acest stimul cromatic, în cazul activităţilor mentale are un efect opus. Conform altor studii, atleţii care concurează împotriva altor sportivi echipaţi în roşu au şanse mai mari să piardă, aşa cum şi elevii care înaintea unui examen au fost expuşi acestei culori au avut rezultate mai slabe. O posibilă explicaţie ar fi că “ameninţarea evocă, de asemenea, îngrijorare, perturbare, toate aceste lucruri diminuând resursele mentale,” aflăm din lucrare. Elliot, printre concluziile căruia se numără şi faptul că bărbaţii şi femeile sunt mai atraşi unii de ceilalţi, la nivel inconştient, când poartă culoarea roşie, spune că în general suntem foarte sensibili la aspectele cromatice, fără ca aceste influenţe să percepem acest lucru.

Unul dintre experimentele realizate pentru acest studiu s-a realizat cu ajutorul a 46 de elevi, cărora li se afişau mesaje scrise în diferite culori, pe care trebuia să le urmeze. Atunci când, de pildă, cuvântul “strânge” apărea scris cu litere roşii, copiii strângeau mâna mult mai puternic decât atunci cân citeau comanda scrisă cu litere gri sau albastre. S-a observat că nu creşte doar forţa strângerii de mână, ci şi viteza de reacţie a subiecţilor.

Sursa: Medicalxpress.com

Foto: Aldaspain.cz


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger