Când șosetele croșetate de bunica devin afacere

2

În 2002, când bulgarul Dimitar Apostolov s-a dus la facultate în SUA, bunica lui, Ianka Dodnikova, i-a pus cu el câteva perechi de șosete din lână croșetate de ea, pentru a-i ține de cald în iernile friguroase din Vermont, scrie FastCompany. Pe parcursul anului, mulți dintre prietenii americani ai bulgarului i-au complimentat șosetele, întrebându-l de unde le cumpărase. În 2008, un alt prieten a spus în glumă că șosetele lui Apostolov sunt “produsul de export numărul unul din blocul estic”, ceea ce a inspirat mai târziu numele companiei de șosete pe care a înființat-o bulgar, BlocSocks, și sloganul acesteia: “Spue-le picioarelor tale că Războiul Rece s-a terminat”. Același prieten i-a sugerat să înceapă să vândă șosete în SUA și a încercat, fără succes, să convingă un lanț de supermarketuri din Seattle să i le găzduiască.

 

 

Apostolov a pus ideea în standby până în 2011, când un alt prieten, Sam Harnett, i-a spus că ea era bună, doar că abordarea unui lanț de supermarketuri nu era cea potrivită. Cei doi s-au hotărât să facă împreună o cooperativă de tricotaj în satul bunicii lui Apostolov, Patalenița, care i-ar fi permis ei și prietenelor sale să facă niște bani de pe urma hobby-ului lor și să-și vândă șosetele făcute de mână la nivel internațional. Deși Bulgaria are o tradiție îndelungată într-ale tricotatului, existând stiluri și modele unice ce sunt pasate de la o generație la alta, piața pentru tricotaje manuale este destul de mică. Țara este cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, iar femeile în vârstă de la sate, care au pensii cuprinse între 115 și 170 de dolari pe lună, sunt nevoite, la fel ca mulți alți oameni în etate, să-și găsească surse suplimentare de venit. Potrivit lui Sam Hanett, ideea a fost simplă: “Iei dolari vestici și-i dai acestor femei”.

În vara lui 2012, el și Apostolov au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding Kickstarter, prin care au reușit să adune 10.000 de dolari pentru finanțarea proiectului. Fratele lui Harnett, Ben, s-a alăturat și el ca membru fondator și a făcut designul site-ului BlocSocks. Ianka Dodnikova a fost rezervată la început în privința succesului, dar când au început să curgă comenzile, spune ea, a fost ca și cum i s-ar fi îndeplinit visele. “Toată lumea era foarte entuziasmată [de cooperativă]. Au început să vină femei din sat să mă întrebe dacă pot intra și ele”. Trei ani mai târziu, BlocSocks vinde între 150 și 300 de perechi de șosete și botoșei pe an, realizați din lână produsă local, de o calitate atent selecționată, mare parte din comenzi venind din SUA. Echipa din spatele proiectului a dezvoltat un model echitabil de producție prin care fiecare comandă este distribuită în mod egal în rândul membrelor cooperativei, astfel încât nici una dintre ele să nu fie supraîncărcată.

Fără buget de marketing și PR, benefiiciind doar de ajutorul platformelor online și al rețelelor sociale, produsele BlocSocks au ajuns în câteva magazine din California și într-un spa din Vancouver, iar un agrosist din Franța și încă unul din Scandinavia și-au exprimat la rândul lor interesul față de șosetele din Patalenița. După feedback-ul pozitiv primit de la clienți, fondatorii au în plan să extindă gama de produse pe care le oferă; anul acesta, au început să vândă și pălării și eșarfe făcute de mână. Următoarea provocare a micii afaceri este să câștige mai multă vizibilitate și să intre pe piețe noi. Dacă niciunul dintre fondatori nu a câștigat bani din proiect până acum, ei speră ca acesta să devină o sursă durabilă de venit pentru femeile din Patalenița și ca inițiativa să ajungă să includă mai multe femei din Bulgaria.

 


2 comentarii

  1. Aceste lucruri sunt importante de invatat ,ca sa le invete fetele la lucru manual ,la scoala ,de la profesoara de lucru manual ,cat si de la parinti sa faca lucruri de mana ,impletitul cu andrele ,broderie,crosetarea anumitor mileuri ,goblenuri sau orice lucru conceput este creativ si relaxant chiar si la batranete cand se strang femeile sa mai vorbeasca impreuna si sa lucreze in grup lucruri creative si frumoasa ca la o claca ! Foarte frumoase activitati din mediul rural cu bun folos pentru viata tinerilor care au ce sa invete de la parintii sau bunicii lor ,sa impleteasca lucru de mana ,sa croseteze .Iarna e nevoie ca in casa oamenii sa poarte in picioare ciorapi de lana ,sunt foarte caldurosi si lana este sanatoasa ca nu este sintetica .Cum blana tine caldura oilor iarna asa si lana oilor care este toarsa tine caldura picioarelor sau corpului uman .Foarte frumoasa indeletnicire mai ales iarna cand se strang femeile in varsta langa o soba sau la caldura cand afara este frig si ele pot lucra impreuna ,pot servi placinte calde impreuna sau o cana cu vin cald si scortisoara sau cuisoare ,pot sa serveasca o cafeluta sau sa bea ceva cald lapte cu cacao sau alte bunataturi care le pot pregati femeile ,ca sa se bucure impreuna ori sa se incalzeasca la un ceai fierbinte .Orice lucru manual in creatie este o calitate in plus a femeilor de a-si arata talentul si creativitatea ,calitatile si indeletnicirile de femei pricepute si gospodine .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger