Există în jur de 500 de milioane de budiști în toată lumea, însă nu se știe exact când s-a născut religia lor. Povestea de viață a lui Buddha s-a răspândit mai întâi prin viu grai și există puține dovezi fizice care să-i ateste primii ani de viață, scrie CNN. Acum, însă, oamenii de știință au descoperit în Nepal, sub cel mai vechi templu budist din lume, situat în locul în care se spune că s-a născut Budha, noi indicii care atestă data nașterii lui, împinsă cu un secol în urmă față de ce se credea până acum.
O echipă internațională de arheologi a săpat sub structurile din cărămidă ale templului Maya Devi de la Lumbini, un sit unde se crede că s-a născut Buddha și care atrage sute de mii de pelerini anual, și a descoperit vestigiile unei structuri din lemn datată în secolul al VI-lea î.Hr (în jurul anului 550). Rămășițele descoperite se aseamănă în dimensiune și formă cu un templu înălțat la Lumbini în secolul al III-lea î.Hr. (secolul în care au fost datate până acum cele mai vechi structuri budiste). Totodată, arheologii au motive să creadă că exista chiar și un copac în centrul acestei structuri antice, sprijinind astfel povestea în care mama lui Buddha s-a agățat de o cracă când și-a adus fiul pe lume. “E una din acele ocazii rare în care credința, tradiția, arheologia și știința se aliniază”, a spus autorul studiului ce documentează noua descoperire, Robin Coningham, de la Universitatea Durham din Marea Britanie. Dacă datele colectate de arheologi sunt corecte, asta înseamnă că viața lui Buddha ar putea fi cuprinsă în intervalul de timp 563-483 î.Hr. Alți specialiști o datează între 448 și 368 î.Hr., iar pe site-ul Unesco, data de naștere a lui Buddha este plasată în anul 623 î.Hr.
Situl Lumbini din Nepal este unul dintre cele patru amplasamente principale asociate cu viața lui Buddha – liderul spiritual s-ar fi iluminat la Bodh Gaya, ar fi predicat la Sarnath și ar fi murit la Kusinagara. Lumbini este situat într-un lanț subtropical de păduri, mlaștini și pajiști aflat între granița Nepalului cu India și lanțul muntos Siwalik din Himalaya. Documente istorice scrise de călători chinezi arată că pelerinii au făcut drumeții la situl nepalez mai multe secole la rând, apoi locul și-a pierdut farmecul după secolul al XV-lea, din motive necunoscute. Lumbini a fost redescoperit în 1896 și a fost declarat locul de naștere al lui Buddha grație unui pilon din gresie datând din secolul al III-lea î.Hr – inscripția de pe stâlp spune că împăratul Ashoka a vizitat acest loc în care s-a născut Buddha. Specialiștii cred că templul Maya Devi de la Lumbini, botezat după numele mamei lui Buddha, a fost construit peste fundațiile mai multor temple. Unul dintre acestea este datat în secolul al III-lea î.Hr., în vremea împăratului Ashoka, însă există dovezi care atestă și existența unui templu mai vechi, care pare să fi avut aceeași dimensiune și formă ca cel din secolul al III-lea.
Aflați mai multe detalii pe CNN și pe National Geographic.