Când oamenii trimit scrisori copacilor

0

Oraşul Melbourne din Australia a alocat adrese email copacilor din spaţiul urban, pentru ca localnicii să poată raporta atunci când apar probleme, folosind numărul de identificare al fiecărui copac şi adresa lui personalizată. În loc să vorbească despre probleme, oamenii s-au apucat să scrie copacilor favoriţi scrisori. Nu una, nu două, ci… mii de epistole electronice.

 

 

Planul municipalităţii din Melbourne a fost pus în practică în anul 2013, ca parte a unui program menit să faciliteze localnicilor raportarea problemelor precum: crengi uscate, copaci care pot cădea, ramuri rupte etc. Conscinţele programului s-au dovedit, însă, mult peste aşteptările iniţiatorilor. Oamenii au început să scrie scrisori direct copacilor, de la salutări banale până la întrebări, de la scrisori de dragoste la probleme existenţiale. Cei mai populari copaci au primit mii de astfel de scrisori.

 

Către: Stejarul Algerian, ID 1032705

2 februarie 2015

Dragă Stejarule Algerian,

Mulţumesc pentru că ne oferi oxigen. Mulţumesc pentru că eşti atât de frumos. Nu ştiu ce m-aş face fără tine, cel care extragi pentru mine dioxidul de carbon (probabil aş fi în ceruri). Fii puternic, fii rezistent în mulţime. Eşti darul care continuă să ne dăruiască şi nouă. Ne tot propunem să vorbim despre viaţa sălbatică, dar niciodată nu avem suficient timp şi apar alte priorităţi, din păcate. Să sperăm că într-o bună zi mediul va fi prioritatea noastră.

 

Către: Ulmul Auriu, ID 1037148

21 mai 2015

Îmi pare atât de rău că vei muri în curând. Mă întristează foarte tare să văd cum camioanele îţi agaţă şi rup crengile din partea inferioară. Oare eşti şi tu la fel de obosit de atâtea construcţii precum suntem noi?

 

Iată şi o scrisoare adresată din perspectiva unui copac din SUA către unul dintre copacii din Melbourne:

 

Către: Stejarul, ID 1070546

11 februarie 2015

Salutare! Numele meu este Quercus Alba. Îmi puteţi spune Al. Am 350 de ani şi trăiesc la o fermă mică din nord-estul statului Mississippi, SUA. Am 24 de metri înălţime şi un diametru de aproximativ 5 metri. Nu prea călătoresc (de fapt, nu m-am mai mişcat de când am fost o ghindă). Stau pe-aici, la dispoziţia păsărilor şi veveriţelor.

O zi bună,

Al

 

Iniţiativa autorităţilor din Melbourne a vrut să încurajeze implicarea civică şi să ajute la întreţinerea urbei, cu sprijinul populaţiei. Efectul nebănuit de nimeni, al apariţiei scrisorilor către copaci, este văzut drept un lucru extrem de bun: oamenii construiesc relaţii cu mediul înconjurător, ceea ce îi poate inspira să participe la acţiuni concrete, reale, pentru protecţia şi conservarea mediului.

 

Către: Ulmul Frunză-Verde, ID 1022165

29 mai 2015

Dragă Ulmule Frunză-Verde,

Sper că îţi place să locuieşti la St. Mary. În general, şi mie îmi place. Se apropie examenele şi ar trebui să învăţ mai mult. Tu nu ai de dat examene pentru că eşti un copac. Probabil nu prea avem despre ce să mai discutăm, dat fiind că nu avem multe în comun, cum tu eşti un copac. Dar mă bucur că facem asta împreună.

Cu drag,

F.

 

Surse şi foto: City Lab, True Activist

 

Puteţi citi şi:

Peste o mie de voluntari au plantat 200.000 de copaci într-o oră

Ecuadorul a doborât recordul mondial pentru împăduriri

China ridică marele zid de copaci în faţa schimbărilor climatice

O companie vrea să planteze 1 miliard de copaci cu ajutorul dronelor

Satul indian care plantează 111 copaci de fiecare dată când i se naște o fată

Un nevăzător şi prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci în zece ani

Pădurea Transilvania: 10 hectare plantate în câteva ore de voluntari

India vrea să planteze două miliarde de copaci cu ajutorul tinerilor şomeri

Omul care a împădurit de unul singur 550 de hectare

O femeie fără copii din India, mamă pentru copaci

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger