Sute de muncitori de la fabrica Philips Electronics de pe coasta chineză își folosesc mâinile să asambleze mașini electrice de ras. La o fabrică înrudită din Olanda, 128 de roboți cu o flexibilitatea uimitoare a brațelor fac aceeași muncă; și fac asta fără pauză de cafea, trei ture pe zi, 365 de zile pe an. Fabrica din Olanda are câteva deci de muncitori, aproximativ o zecime din numărul muncitorilor de la fabrica din China.
Acesta e viitorul, scriu jurnaliștii de la New York Times, despre piața muncii. O nouă generație de roboți, mult mai adaptați decât cei folosiți de industria auto, îi înlocuiesc pe muncitori atât în producție, cât și la distribuție. Fabrica din Olanda este opusă modelului celor de la Apple și alte companii producătoare de electronice de consum, care folosesc sute de mii muncitori necalificați.
Mulți experți în tehnologie și directori executivi din industrie spun că abordarea Philips câștigă teren în fața celor de la Apple. Chiar și Foxconn, producătorul de iPhone-uri, care continuă să contruiască noi fabrici și să angajeze mii de noi muncitori pentru a face smartphone-uri, plănuiește să instaleze peste 1 milion de roboți în următorii ani pentru a suplimenta forța de muncă din China.
Foxconn nu a anunțat când va renunța la muncitori, dar președintele companiei a declarat public că susține folosirea la scară mare a roboților. Vorbind despre muncitorii săi, mai mult de un milion la număr în toată lumea, el a spus: “Pentru că oamenii sunt tot animale, a administra un milion de animale îmi dă dureri de cap”.
Erik Brynjolfsson și Andrew McAfee, economiști la Massachusetts Institute of Technology, spun, în cartea lor, “Race Against the Machine”, că tranziția la roboți este recentă și are implicații economice semnificative. Automatizarea muncii seamănă cu revoluția în agricultură din ultimul secol, când numărul fermierilor a scăzut de la 40% din forța totală de muncă la 2%.
Există și sceptici în ce privește înlocuirea omului cu roboți pe piața muncii. Bran Ferren, creator de roboți și designer la Applied Minds din California, spune că sunt încă obstacole care împiedică această înlocuire. Îți trebuie oameni în jur oricum care să își dea seama cum se rezolvă unele lucruri, grele de făcut pentru un robot, spune el.
În plus, roboților li se opun sindicatele și comunitățile îngrijorate pentru numărul de joburi care este de așteptat să scadă în cazul ascensiunii roboților.
Foto: Flickr/jurvetson