Când mâncăm alături de ceilalți, le imităm stilul

0

Cu siguranță vi s-a întâmplat ca, petrecând mai mult timp alături de alte persoane, să observăm cum ne însușim anumite elemente de comportament, de la ticuri verbale, până la gesturi. Acest fenomen, cunoscut ca mimare comportamentală, se reflectă în multe arii de activitate, inclusiv în obișnuințele in jurul felului în care mâncăm. Un studiu publicat azi în PLoS ONE arată cum îi imităm pe ceilalți atunci când ne așezăm la masă.

Un studiu mai vechi arăta că, atunci când se află la o masă cu mai mulți oameni, tinerii au tendința de a sorbi din băutură imediat după prietenii lor de același sex, iar o altă cercetare sugerează că, în timp ce ne uităm la film, intervine foarte pregnant tendința de a imita: fie că e vorba de compania noastră sau de actorii de pe ecran, avem tendința de a sorbi din băuturi după ce îi vedem pe ceilalți că o fac.

Cercetarea publicată în PLoS ONE arată că femeile sunt cele mai predispuse să-și moduleze comportamentul alimentar la ritmul partenerului de același sex alături de care servesc masa. În timpul experimentului, a fost amenajat un ”restaurant-laborator” cu mese de două persoane. Fiecare participant a primit un meniu complet, cu indicația de a mânca ce și cât vor, în timp ce omologii lor au primit instrucțiunea de mânca fie o cantitate mică, medie sau mare. În timpul mesei, subiecții au fost atent monitorizați prin camerele de supraveghere ale restaurantului.

Prima concluzie a arătat o corelație clară între cantitățile de mâncare consumate de către cei doi parteneri de masă. Mai mult, fiecare dintre cei doi aflați la masă a avut tendința de a înghiți un dumicat imediat după cel / cea aflat(ă) în față. Tendința a fost mai accentuată în primele zece minute ale cinei, în ultimele zece fiind deja scăzută.

Printre posibilele explicații se numără, pe de o parte, așa-numita ”cale percepție-comportament”: văzându-ne partenerii mâncând, se activează sistemul motor al aceluiași tip de acțiune. Pe de altă parte, a fost invocată tendința persoanelor de a discerne ce înseamnă ”mâncat corespunzător”, astfel încât să se poată adapta. Cu alte cuvinte, ”ajustarea ritmului în care mâncăm în funcție de ceilalți ar putea fi o soluție pentru a ne păzi de excese și pentru a evita stereotipurile negative asociate cu mâncatul necorespunzător,” spun autorii.

 

Sursa: Scientific American

Foto: Visualphotos.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger