La începutul săptămânii, Japonia anunța planuri de a renunța la energia nucleară în următorii 30 de ani, mai exact de a închide cele 50 de reactoare nucleare din țară până în 2040. În urma presiunilor lobby-iste din partea sectorului de business, însă, Țara Soarelui Răsare a renunțat la acest deadline, propus de un comitet guvernamental, scrie The Guardian. Guvernul nipon a aprobat vag propunerea și a renunțat la orice mențiune de interzicere în etape până la data de mai sus.
Ministrul industriilor și comerțului, Yukio Edano, a spus că atingerea deadline-ului s-ar putea dovedi imposibilă și că interzicerea energiei nucleare în anii 2030 nu se poate stabili doar printr-o decizie a celor care fac politici. “Depinde și de voința utilizatorilor de electricitate, de inovația tehnologică și de mediul energetic internațional din următoarele decenii”. Guvernul s-a răzgândit însă în urma presiunilor susținute dinspre sectorul de business și industrie, care susțin că o astfel de mișcare ar dăuna economiei, obligând companiile să-și mute producția peste hotare din cauza prețurilor mari la petrol și gaze de import.
Recomandările comitetului guvernamental au la bază consultări publice de două luni privind viitorul energetic al Japoniei, în cadrul cărora renunțarea la energia nucleară s-a dovedit mai populară decât alte două opțiuni care propuneau limitarea utilizării ei. Guvernul a spus însă că va lua „în considerare” documentul și că va asculta opiniile publicului, ale industriei nucleare, ale companiilor și ale comunităților care depind de uzinele atomoelectrice pentru joburi.
Aflați mai multe detalii pe The Guardian.