Când femeile intră în grevă, refuzând să facă sex

1

De curând, femeile din partidul de opoziție din Togo au inițiat o mișcare de protest mai puțin obișnuită împotriva președintelui Faure Gnassingbe: timp de o săptămână, ele și-au propus să fie complet abstinente când vine vorba de sex. Acest tip de grevă însă a fost practicat în ultimii ani în mai multe țări ale lumii.

 

Foto: Erick Kaglan / AP

 

Această formă de protest prin refuzul de a face sex este o metodă non-violentă de a atrage atenția asupra violențelor care au izbucnit pe străzile din Togo, unde președintele actual conduce de peste 40 de ani.

 

Foto: EMILE KOUTON / Getty Images

 

Greva sexuală din Liberia, 2003

Foto: CORNELIUS POPPE / Getty Images

 

În timpul unui război civil de la începutul anilor 2000, un grup de activiste au organizat Acțiunea Generală pentru Pace a Femeilor Liberiene. Concepută ca o mișcare de protest non-violentă, greva a implicat refuzul de a face sex cu bărbații liberieni până când nu se soluționează conflictul, dar și manifestări pașnice, cum sunt cântecele și rugăciunile. Deznodământul a fost de partea femeilor, iar președintele liberian a fost convins să poarte discuții de pace cu Ghana, ce au dus la încetarea războiului civil. Leyman Gbowee (Foto sus), una dintre organizatoarele grevei, a câștigat, de altfel, Premiul Nobel pentru Pace. Puteți urmări documentarul Pray The Devil Back To Hell care tratează problema acestor femei.

 

Generalul cere abstinență, Columbia, 1997


În 1997, generalul columbian Mañuel Bonnet le-a lansat o rugăminte publică soțiilor și iubitelor soldaților de gherilă și ai baronilor drogurilor să refuze relațiile sexuale cu partenerii lor, până când cele două tabere nu vor fi pus capăt violențelor.

Femeile din Columbia preiau modelul protestului abstinent, 2006

Fotoasrema.com


În 2006, locuitoarele orașului columbian Pereira (Foto) și-au pus la cale propria grevă, refuzând să mai facă sex cu bărbații lor, cei mai mulți membri ai unor clanuri violente. În acel an, s-au petrecut la Pereira nu mai puțin de 500 de crime, rată care a scăzut, în urma protestului femeilor, cu 26%.

 

Greva sexuală pentru conflictele liderilor, Kenia, 2009

Foto: KHALIL SENOSI / AP

 

În urmă cu trei ani, câteva mii de femei keniene, printre care s-a numărat și cea din imaginea de mai sus, și-au luat o pauză protestatară de la sex, pentru a milita împotriva conflictelor dintre președinte și primul ministru, care au dus la violențe de stradă. Timp de o săptămână, femeile au refuzat să se apropie de bărbații lor și le-au invitat și pe partenerele politicienilor să le urmeze exemplele. O reușită a fost înceoerea unui dialog între forțele intrate în opoziție.

 

Lipsa de sex aduce pace în Filipine, 2011

În insula filipineză Mindanao, bărbații din satele vecine se aflau de multă vreme în conflict, astfel încât acest lucru ajunsese să pericliteze relațiile dintre localnici: una dintre așezări fusese, de pildă, închisă, astfel încât nu se mai puteau face schimburi comerciale între cele două sate. Soluția găsită de soțiile localnicilor a fost să refuze orice relații sexuale până când aceștia nu vor fi încetat ostilitățile. Această grevă este considerată unul dintre factorii principali care a restabilit pacea în zonă.

 

Sursa: Buzzfeed


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger