Când copiii sunt în competiţie cu smartphone-urile pentru atenţia părinţilor

0

Un studiu recent realizat de Boston Medical Center arată că părinţii care se lasă absorbiţi de verificarea emailului, de jocuri sau aplicaţii pe telefoanele mobile, au o interacţiunea negativă cu copiii lor, care ajung să se simtă în competiţie cu gadget-urile pentru atenţia părinţilor, scrie publicaţia Time.

 

 

Jenny Radesky, coordonatoarea studiului citat, este specializată în consilierea părinţilor în legătură cu evoluţia relaţiei acestora cu copiii lor; în acest context, ea a fost interesată să afle cum ubicuitatea telefoanelor mobile inteligente poate afecta calitatea timpului petrecut de părinţi cu copiii. Studii anterioare au arătat că televizorul, spre exemplu, chiar dacă merge ca fundal, poate inhiba creativitatea copiilor şi le poate reduce capacitatea de concentrare. Pentru a studia efectele telefoanelor mobile inteligente, Radesky şi colegii săi au folosit „investigatori incognito” care să observe grupuri de adulţi cu copii, în localuri unde se servea mâncare. Observatorii au monitorizat atât comportamentul adulţilor, cât şi pe cel al copiilor, în cazul a 55 de astfel de grupuri; totodată, au notat cât de des adulţii şi-au folosit telefoanele mobile în intervalul de timp petrecut alături de copii, la masă.

Datele culese au arătat cât de absorbiţi erau părinţii de gadget-urile lor. O mamă şi-a lovit copilul cu piciorul pe sub masă, când acesta încerca să îi atragă atenţia, iar ea se uita numai la telefon. Un alt copil a încercat chiar să îi ridice faţa mamei sale, care era „scufundată” în tableta sa. Un tată le-a răspuns copiilor pe ton iritat când aceştia au încercat să îi distragă atenţia de la telefonul mobil. „Ceea ce s-a remarcat în cazul părinţilor care şi-au folosit dispozitivele mobile pe aproape întreaga durată a mesei a fost interacţiunea negativă cu copiii lor. Fie a fost vorba de interacţiune foarte redusă, fie interacţiune dură, ceea ce este total incorect faţă de copii”, susţine coordonatoarea studiului. Ca urmare a concluziilor trase în urma acestuia, ea lucrează cu Academia Americană de Pediatrie pentru a dezvolta o serie de îndrumări privind folosirea gadget-urilor în faţa copiilor (îndrumări similare celor dezvoltate în legătură cu folosirea televizorului, spre exemplu).

Însă regulile de bază sunt simple şi de bun-simţ, de fapt: a lăsa deoparte dispozitivele mobile când iei masa cu copiii, când le citeşti poveşti la culcare sau te joci cu ei sunt acţiuni pe care le poate face orice părinte şi care ajută la minimizarea efectelor pe care folosirea gadget-urilor le poate avea asupra interacţiunii părinte – copil. A răspunde emailurilor sau a verifica Facebook-ul când copilul tău aşteaptă să îi oferi atenţie nu este cinstit faţă de el şi îl poate face să creadă că este mai puţin important pentru tine decât dispozitivul tău mobil. Temerea specialiştilor este că folosirea excesivă a dispozitivelor mobile va ajunge să înlocuiască interacţiunile zilnice şi, în acest caz, copiii vor fi privaţi de conversaţii reale cu părinţii şi de învăţarea prin discuţie şi exprimarea sentimentelor. Copiii învaţă prin a privi şi a participa, dar dacă părinţii nu participă la proces, atunci îşi pierd rolul de modele sociale pentru copiii lor. Rezultatul poate fi o generaţie de oameni care stau la aceeaşi masă şi îşi trimit mesaje pe mobile.

 

Sursa: Time

Foto: EveryDay Life

 

Puteţi citi şi:

Aplicaţia care te ajută să citeşti un roman în mai puţin de 90 de minute

Răul de mişcare provocat de gadget-uri, boala secolului

Imaginaţia unui tată sau cum să îi oferi copilului cerul cu stele

VIDEO Ce aţi face dacă aţi vedea un copil tremurând de frig?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger