Când autoritățile pun bețe-n roate: Un an de zile cu panourile solare în garaj

8

Dan Mărgineanu și-a propus, în noiembrie 2015, să scape de factura foarte mare la energie electrică. Astfel s-a decis să-și producă singur energia instalându-și un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperișul casei sale. S-a documentat pe internet, și-a făcut socotelile și și-a dat seama că poate să producă singur energia de care are nevoie și să-și recupereze investiția în 10 ani. Singura variantă posibilă pentru el a fost producția pentru consum propriu și vărsarea energiei în rețea.

Sistemul solar din 26 de panouri pe care și l-a cumpărat poate produce energia pe care o consumă de obicei într-un an, adică 7-8.000 kwh. Prin urmare, Dan Mărgineanu a făcut o solicitare către furnizorul de electricitate, CEZ, pentru a descărca energia produsă în rețea, de a consuma energie din rețea și de a plăti doar surplusul de energie consumat.  Potrivit legii 220/2008,

“Persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1MW pe loc de consum (…) pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciu de regularizare financiară și/sau cantitativă, între energia livrata și energia consumată din rețea, conform unei metodologii elaborate de ANRE”.

Prin acest sistem de compensare, Dan Mărgineanu nu ar mai trebui să plătească energia electrică, ci doar creditul bancar prin care a cumpărat panourile solare. Creditul bancar pe care l-a făcut pe o durată de cinci ani reprezintă exact valoarea investiției, iar rata este echivalentă cu valoarea facturii la energiei. Calculele arată că în 7,5 ani investiția ar fi complet amortizată.

Furnizorul de energie, însă, nu i-a acceptat cererea, ci i-a recomandat să devină producător de energie, să ia certificate verzi pentru energia produsă și să le vândă la bursă. Pe lângă faptul că, în prezent, există un surplus de certificate verzi pe piață și nu se mai vând, varianta propusă de CEZ este valabilă pentru sisteme de peste 250 kwh, în timp de puterea instalată a sistemului lui Dan Mărgineanu este de 6,2 kwh.

El s-a adresat, prin urmare, Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE) care i-a transmis că nu e nevoie să devină producător, ci se poate merge pe un sistem de compensare cu emitere de facturi între parteneri, lucru care nu e posibil din moment ce Dan este persoană fizică.

Marți, 15 noiembrie, de la ora 19, Dan Mărgneanu va povesti experiența sa în cadrul conferinței "Think Green / Energia Verde în casele noastre", organizată de Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația SNK, la Seneca AntiCafe, str. arh. Ion Mincu, nr. 1.

Marți, 15 noiembrie, de la ora 19, Dan Mărgneanu va povesti experiența sa în cadrul conferinței “Think Green / Energia Verde în casele noastre”, organizată de Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația SNK, la Seneca AntiCafe, str. arh. Ion Mincu, nr. 1.

Printre adrese la ANRE și solicitări la CEZ, s-a făcut un an de când Dan Mărgineanu stă cu panourile solare în garaj și plătește în continuare o factură electrică de aproximativ 350 de lei pe lună pentru un consum de 20 kwh/zi.  Aprobarea pentru compensare este ultimul pas pentru ca sistemul fotovoltaic să devină funcțional.

Articolul de lege care permite sistemul prin compensare ar putea fi foarte benefic pentru cei interesați de instalarea de panouri fotovoltaice, inclusiv pentru instituțiile publice, dar nimeni nu știe de el. “Lumea nu știe, lumea vede asta ca pe un business, legile sunt date pentru a favoriza anumiți investitori în parcuri. Toți au investit datorită certificatelor verzi, altfel nu-ți scoți investiția. România și-a atins țina privind energia regenerabilă și certificatele verzi nu mai sunt rentabile”, spune Dan Mărgineanu.

Deși a pornit cu o justificare economică, faptul că energia solară are beneficii pentru mediu e, de asemenea, o motivație pentru Dan Mărgineanu. El și familia lui locuiesc de 11 ani într-o casă de la marginea Craiovei și au adoptat, treptat, obiceiuri mai prietenoase cu natura: au redus consumul de energie, au pus becuri LED, mănâncă alimente locale cât de des și au propria grădină de zarzavaturi. Trecerea la energie verde este, însă, îngreunată de autorități care refuză să pună în aplicare un articol de lege în vigoare. Ba mai mult, își doresc să îl schimbe printr-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legii 220/2008 astfel:

”(6) Persoanele fizice și juridice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum, precum şi autorităţile publice care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, livrează în rețeaua electrică energia electrică produsă de acestea cu titlu gratuit și au dreptul să beneficieze de reducerea prețului energiei electrice consumate din rețeaua electrică prin reducerea tarifului de distribuție aplicabil, în condițiile reglementărilor ANRE.”

Dacă se aprobă această modificare, birocrația ajunge la cer, iar persoanele fizice au și mai puține șanse să beneficieze în casele lor de energie solară. Prin urmare, Dan Mărgineanu a trimis o propunere care simplifică procedura pentru persoanele fizice și le încurajează să consume energie verde  produsă chiar în locul de consum.

”(6) Persoanele fizice și juridice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum, precum şi autorităţile publice care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, livrează în rețeaua electrică energia electrică produsă de acestea cu titlu gratuit și au dreptul să beneficieze  din partea  furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, de reducerea cantității de energie consumată din rețea egală cu cantitatea de energie produsă, în condițiile reglementărilor ANRE.”

În așteptarea unui răspuns favorabil care să-i permită să apese play pe sistemul de energie solară, Dan Mărgineanu pierde bani și energie. El este pregătit să meargă mai departe cu solicitarea lui la Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, cât și la Comisia Europeană.

Foto: Flickr/Joe Brusky


8 comentarii

 1. SE PARE CA PANOURILE SOLARE SANT F BUNE DACA SANT MONTATE SI PRODUC ENERGIE FARA CA SURPLUSUL SA FIE INTRODUS IN RETEA, RECOMAND CA RETEAUA SA FIE NISTE VECINI, CU 2 FIRE PE UN CABLU SI CATEVA RELEE SE POT FACE MULTE, BINEINTELES CA VECINI POT PLATI UN PIC MAI PUTIN FATA DE TARIFELE DE LA ELECTRICA, ENERGIA CONSUMATA, EU AS STOCA INTR-UN ACUMULATOR PT A O UTILIZA NOAPTEA MACAR LA ILUMINAT, SI UN TV EVENTUAL. SOLUTII SANT IMPORTANT E SA AI SI OLEACA DE RESURSE NU NUMAI RATA LA BANCA

  • 1. Nu mai scrie cu CAPS LOCK ca iti umple lumea frigiderul de urari de bine.
   2. Daca te-ai uita un pic pe cifre ai intelege ca nu poti stoca puterea aia intr-un acumulator.
   3. Vecinii au nevoie de putere stabila, nu doar cat ai tu soare. Tehnic, cea mai buna optiune e varsarea in reteaua nationala, care poate compensa noaptea surplusul din regenerabile.
   4. Nu mai scrie cu CAPS LOCK ca iti umple lumea frigiderul de urari de bine.

  • Eu am casa pe panouri solare, dar solutia cu baterii nu e rentabila. In cazul meu, n-am avut alte variante, fiind prea departe de linie, Electrica m-ar fi taxat prea scump ca sa ma conectez la ei, mai mult decat m-a costat instalatia solara. Ei pretindeau sa instalez stalpi, transformator pe cheltuiala mea (linia din apropiere fiind de 20 kV) dupa care o sa devina proprietatea lor. N-am acceptat. Folosesc baterii (4×250 Ah) dar ele nu rezista mai mult de 6-10 ani, depinde de producator si de modul de folosinta. Bateriile mari sunt scumpe (cca 500 EUR/buc) asa ca n-am nici o sansa de amortizare. Ma rog, considerand cat ar fi trebuit sa platesc la furnizor, mi-am amortizat deja investitia, depinde din ce unghi te uiti 🙂

   • Captarea și stocarea energiei solare e doar o parte a ecuației. Foarte importantă e și utilizarea rațională a energiei, iar asta implică alte costuri pentru cei care trebuie să-și înlocuiască aparatura cu alta cu un consum energetic redus. Însă pentru cei care oricum trebuie să-și cumpere, e foarte important să se informeze și chiar să-și propună schimbarea obiceiurilor ca să se acomodeze mai ușor la economia de energie, care ușurează povara pe instalațiile de captare a energiei solare.

    Multă lume nu se uită la consumul aparaturii achiziționate sau o folosesc neglijent. Trebuie și o educație în spiritul economiei de energie – din creșă/grădiniță cel târziu, dacă acasă nu se descurcă părinții. E foarte important să nu uităm porniți consumatorii de energie sau să nu-i lăsăm intenționat porniți dacă nu-i folosim. În prezent, singura grijă reală a majorității e să-și permită factura de energie electrică, nu cât consumă. Chiar dacă se uită la numărul de kilowați consumați, o fac cu gândul la cost, nu la un viitor sustenabil. Mai ales acum, fiind invadați de aparatură electronică la tot pasul, e esențial să alegem în mod conștient cele mai bune soluții pentru nevoile noastre, cu amendamentul că și nevoile trebuie ajustate.

  • ehe, nu merge asa. Fiecare aparat electric are nevoie de o anumita putere constanta oferita, iar panourile nu ofera asta, pe cand reteaua da. La cateva caderi de tensiune pe zi li se duce toata apatura la vale vecinului. Ramane solutia scumpa: adaptor/transformator si acumulatori.

 2. Este umilitor cum acesti “Furnizori” de energie electrica, care au investit in tara noastra se pun de-a curmezisul impotriva romanilor care prin efort propriu vor sa traiasca mai bine. Este inimaginabil cum pot romanii sa fie lasati vraiste de alti romani, fie ei si angajati la stat din ANRE. In loc sa faca ei demersurile necesare pentru obtinerea O.U.G. la legea 220/2008.
  In Germania au existat chiar investitori care au concesionat utilizarea unor suprafete enorme de acoperis pe teritoriul Germaniei, au instalat panouri fotovoltaice care lucreaza in grit(varsa energia produsa in sistemul energetic national contra plata). Ce inseamna asta? Cifra de afaceri produsa, impozite varsate la Buget, energie curata ieftina, fata de investitiile in Eoliene.
  Domnule Margineanu, cred ca ar trebui sa va asociati si cu alte persoane sub un nume care sa adune sustinere pana lacea politica daca este cazul.

 3. din ce am inteles, oricine isi poate monta si folosi energia produsa. Problema apare ca reeteaua de energie NU vrea sa ii plateasca excesul de energie produs de peste zi.
  Cunosc persoana care e in acelasi proces, panourile solare produc, excesul nu ii este platit insa. Nu a renuntat, si asa i-a scazut factura din consum

 4. Atât timp cât încă exista băieții deștepți în distribuție și vânzare de energie electrică se vor pune piedici celor care vor să își ușureze viața în sensul ăsta

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger