Când armele se transformă în instrumente muzicale

1

O orchestră întreagă făcută din arme de luptă (puşti, pistoale – adică arsenalul de arme de foc) este lucrarea artistului Pedro Reyes, care locuieşte în Mexic (Ciudad Juárez); el a transformat 6.700 de arme confiscate de autorităţile mexicane cu diverse ocazii într-o orchestră completă alcătuită din instrumente la care se poate cânta oricând şi individual.

 

 

Reyes a lucrat la acest proiect cu un grup de şase muzicieni şi, împreună, au „convertit” revolvere, pistoale, mitraliere şi alte arme de foc în 50 de instrumente muzicale de tip cu corzi, percuţie sau de suflat. Proiectul este intitulat „Imagine”. „A fost o provocare să putem scoate sunete din arme, dar am reuşit. Este dificil de explicat procesul, dar transformarea a fost mai mult decât de natură fizică. Să ne gândim câte vieţi au fost luate cu aceste arme; aşadar, vorbim de un fel de exorcism petrecut odată cu apariţia muzicii în locul gloanţelor, o muzică ce poate fi considerată un recviem pentru acele vieţi pierdute”, a scris artistul pe site-ul său.

 

 

Pedro Reyes nu este la primul proiect de acest fel, care să implice reciclarea armelor; el a mai avut un proiect, numit „Palas por Pistolas”, în care a topit şi zdrobit 1.527 de arme confiscate în oraşul mexican Culiacán şi din compusul obţinut a făcut lopeţi, care au fost folosite pentru plantarea a 1.527 de copaci. Lopeţile au ajuns, apoi, la diverse şcoli din lume şi la diverse instituţii culturale, care vor să planteze copaci – practic, ele se plimbă prin lume cu acest scop. Mesajul proiectului este, spune tot artistul, că „şi un instrument al morţii poate deveni un agent al vieţii”. Orchestra construită din arme de foc se află acum în Istanbul, la Galata Greek Primary School, unde va rămâne până pe 12 decembrie, ca parte a expoziţiei Istanbul Design Biennial.

 

pedro reyes: imagine – musical performance from designboom on Vimeo.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Fegyverekből hangszereket készítettek mexikói zenészek » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger