Când arhitecţii vin în sprijinul naturii

0

În timp ce, în unele locuri (spre exemplu, România), copacii care (mai) fac aerul din oraşe respirabil sunt ciuntiţi sau tăiaţi de tot, în Spania lucrurile stau puţin diferit: deşi un palmier s-a prăbuşit în mijlocul oraşului Daya Vieja, autorităţile nu s-au repezit să taie copacii, ci au apelat la un arhitect care a găsit o soluţie ingenioasă, cu dublă utilitate: de sprijin şi protecţie (pentru palmieri şi trecători) şi turistică.

 

 

Palmierii din imagine, şase la număr, aveau nevoie de un suport pentru a nu prezenta un pericol pentru trecători. Aşa că arhitectul Joaquin Alvado Bañon a conceput un sistem de suport unic, care nu doar că ajută aceşti copaci să stea drepţi, ci şi oferă trecătorilor şi turiştilor ocazia unei privelişti de la înălţime. Rezultatul muncii sale, denumit „Mirador del Palmeral (i se mai spune şi „Punct de observaţie în crângul de palmieri), este o pasarelă de metal în formă de spirală, care înconjoară palmierii la o distanţă suficient de mare încât să nu ai agreseze, dar şi suficient de apropiată încât să fie evitat complet pericolul prăbuşirii vreunuia dintre ei.

 

 

Vizitatorii pasarelei vor putea vedea o panoramă la 360 de grade a oraşului spaniol Daya Vieja, situat pe coasta sud-vestică a Spaniei. Deşi sistemul gândit de arhitectul spaniol implică destul de mult material şi ocupă mai mult spaţiu decât ar fi făcut-o un suport mai simplu, clasic, el are meritul de a aduce vizitatorii mai aproape de palmieri şi de a crea o experienţă turistică inedită, în paralel cu funcţia sa de bază, aceea de a conferi siguranţă.

 

 

Sursa: TreeHugger

Foto: CollabCubed


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger