Canadienii au inventat cel mai eficient bec

0

Un trio de cercetători canadieni afirmă că a inventat cel mai eficient bec din lume, din punct de vedere energetic: un LED de 12 waţi, care străluceşte precum unul incandescent de 100 de waţi. Practic, becul constă în mai multe lumini de tip LED conectate între ele în forma unui bec, nu tocmai rotund.

 

 

„Am vrut ca lumina să se răsfrângă în toate direcţiile, excat ca în cazul unui bec clasic”, explică unul dintre cei trei inventatori. Aceştia au lansat o companie de producţie a becului, anul trecut, pentru a-l scoate pe piaţă, după ce au lucrat trei ani la proiect. Ideea lor a primit o finanţare de 120.000 de dolari, printr-un site de crowd-funding şi deja au peste 3.000 de comenzi de astfel de becuri în aşteptare. Un bec de acest fel (numit NanoLight) nu este ieftin: cu o donaţie de 30 de dolari făcută pe site-ul de crowd-funding puteţi primi varianta de 10 waţi, cu 45 de dolari donaţi, modelul de 12 waţi.

 

 

Creatorii becului spun, însă, că banii investiţi în achiziţionarea lui sunt rapid recuperaţi prin scăderea consumului de electricitate, deci, implicit, a costurilor pe factura de curent. La o folosire de trei ore pe zi, durata de viaţă promisă a becului este de 25 – 30 de ani. Genialitatea becului constă în circuitul de led-uri din interior şi în structura atipică (are mai multe feţe). Inventatorii săi spun că, pe lângă eficienţa energetică şi lumina intensă oferite, acest bec nu se va supraîncălzi. Echipa de oameni de ştiinţă lucrează, în prezent, la o versiune a becului care să îşi poată reduce intensitatea luminii.

 

Sursa şi foto: EcoNews

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger