Canada intenționează să schimbe statutul balenelor cu cocoașă de la “specie în pericol” la “specie care necesită un interes special”. În acest fel, guvernul canadian nu va mai fi nevoit să protejeze habitatul amenințat al balenelor, conform actului Species At Risk Act și, totodată, nu va mai fi nevoit să facă față luptelor legale cu organizațiile de mediu. Propunerea canadienilor vine cu două luni înainte de pronunțarea asupra construcției unei conducte petroliere care ar urma să traverseze tocmai habitatul acestor balene.
Peste două luni, guvernul canadian urmează să anunțe o decizie în privința proiectului Enbridge Northern Gateway pipeline, care ar urma să permită unei conducte să alimenteze cu petrol o rută navală intens traficată care se va suprapune peste habitatul amenințat al balenelor cu cocoașă. În cifre, este vorba de jumătate de milion de barili de petrol anual. În acest context, a fost publicată recomandarea Ministerului Mediului privind schimbarea statutului acestei specii de balene, la sfârșitul săptămânii trecute, în Canada Gazette. Guvernul a sprijinit reclasificarea speciei printr-un comunicat, în care spunea că măsura ar fi justificată de faptul că populația de balene cu cocoașă din Pacificul de Nord „este într-o tendință accentuată de creștere”.
Guvernul canadian citează, în sprijinul afirmației de mai sus, o analiză realizată de grupul independent Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada (COSEWIC) în anul 2011, care susține că, din 1960 încoace, de când pescuitul comercial al balenelor a fost interzis, în regiunea vizată nu s-a înregistrat un declin al populației balenelor, ci o creștere de aproximativ 4%, anuală, de la începutul anilor 1990. Per ansamblu, s-ar fi înregistrat o creștere de peste 50% la ultimele trei generații de balene, populația însumând acum peste 18.000 de indivizi adulți. Balenele cu cocoașă au fost declarate „în pericol” în 2005, tot în baza unei analize a COSEWIC, făcută în anul 2003. Însă multe voci critică propunerea ministerului canadian, punând-o pe seama interesul politice, nu a științei. Opoziția acuză guvernul că vrea doar să își mulțumească prietenii din industria petrolieră și că declasificarea balenelor cu cocoașă le va pune în pericol.
Surse și mai multe detalii: Canada Gazette, Reuters, CBC
Foto: IFLScience
Puteți citi și:
O lege pentru eliberarea balenelor ucigaşe
Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor
VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă
India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral