Canada închide programul de cercetare a poluării marine

0

După ce, la sfârşitul anului trecut, s-a retras din Protocolul de la Kyoto, Canada vine cu o altă decizie care stârneşte rumoare: va închide definitiv programul său de cercetare şi supraveghere a poluării apelor mărilor şi oceanelor. Programul va fi închis la 1 aprilie 2013 şi va afecta, în total, peste o mie de locuri de muncă (unele vor fi desfiinţate, altele îşi vor pierde doar o parte din activitate).

 

 

„Mă lasă de-a dreptul perplex acest anunţ, în condiţiile în care avem 25.000 de substanţe chimice pe piaţă şi o ameninţare de poluare mereu în creştere prezentată de industria navală şi cea a exploatării gazelor şi petrolului, extinsă acum în apele arctice. Sigur, când ţi se spune că locul tău de muncă nu va mai exista, eşti şocat şi supărat. Dar când afli că întreaga cercetare şi monitorizare asupra pericolului poluării, întregul program canadian în acest sens, nu va mai exista, atunci chiar rămâi fără cuvinte”, a comentat biologul marin Peter Ross (foto) pentru MSNBC. Ross este cel mai cunoscut om de ştiinţă canadian din domeniu, în special pentru munca lui din ultimii ani, care a arătat că balenele ucigaşe sunt cele mai „contaminate” mamifere marine de pe planetă din cauza poluării apelor. „Nu cred că există altă naţiune din rândul celor puternic industrializate care să extermine programul de monitorizare a poluării marine de pe lista sa de activităţi”, a adăugat Ross.

Măsura închiderii programului va afecta în mod direct 75 de oameni, care îşi vor pierde locurile de muncă, dar, în mod indirect, vor fi, în total, peste o mie de locuri de muncă atinse de această decizie (spre exemplu, mare parte din lucrătorii din cadrul Pazei de Coastă canadiene). Însă, susţin autorităţile canadiene, închiderea programului va salva 79 de milioane de dolari, bani care vor putea fi folosiţi în alte scopuri şi, în continuare, grupuri de monitorizare din sectorul academic şi cel privat vor oferi consultanţă în privinţa problemelor ridicate de poluarea marină. „Astfel de grupuri nu vor putea avea acelaşi grad de răspundere precum agenţiile guvernamentale sau programele finanţate de guvern. Nu văd cum un om de ştiinţă independent sau o agenţie privată poate avea ca responsabilitate probleme de sănătate publică, probleme privind fauna marină a naţiunii sau identificarea potenţialelor ameninţări de poluare pe zona de coastă a statului canadian”, a afirmat Peter Ross.

 

Sursa: MSBNC

Foto: Tanya Brown

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger