Canabisul nu e prea prietenos cu mediul

2

Ieri, statele Washington și Colorado au votat favorabil pentru legalizarea marijuanei în scopuri recreaționale. Publicația ecologică Grist.org atrage însă atenția că victoria ar trebui savurată luând în calcul și mediul, asupra căruia iarba ar avea un impact și mai mare în urma legalizării decât cel pe care îl are deja.

 

 

Dacă pînă acum exista exemplul Californiei, unde marijuana e tolerată în scopuri medicale, Colorado și Washington au făcut un salt mult mai important, care ar putea fi urmat și de alte state. Potrivit unui sondaj Gallup de anul trecut, 50% dintre americani susțin legalizarea marijuanei, cu 12% mai mult decât în 1969. Acest fenomen, scrie Grist, atrage însă cu sine sporirea producției de marijuana pentru satisfacerea noilor cerințe legale, iar asta ar însemna un impact mai mare asupra mediului. Deși este doar o plantă, cum susțin pe bună dreptate susținătorii legalizării, canabisul este adesea transportat pe distanțe de sute de kilometri de la producător la consumator, cultivat fie în spații închise, cu costuri foarte mari de energie, fie afară, în acțiuni de tip “guerilla”, în detrimentul ecosistemelor locale.

Cel puțin asta s-a întâmplat în California, scrie publicația ecologică, unde tocmai se încheie sezonul recoltei psihoactive. Acesta a dus, potrivit oficialilor guvernamentali, la despăduriri nesăbuite, la devieri ilegale ale cursurilor râurilor și la folosirea neglijentă a îngrășămintelor și insecticidelor care au poluat apa și au ucis fauna. În loc să fie refolosit, pământul pe care este cultivată marijuana este adesea aruncat în spatele grădinilor, unde poate omorî pești și stimula populația de alge albastre-verzi, care produc toxine naturale puternice. Mai departe, dacă este crescută în spații închise, un sfert din costurile ei îl reprezintă costul de energie – unele studii spun că ar fi vorba de 1% din toată energia consumată în SUA, iar asta fără legalizare. Tot ce rămâne de făcut e ca legile să rezolve și problema de mediu a ierbii.

În premieră pentru SUA, două state au legalizat marijuana

 


2 comentarii

  1. dupa parerea mea acestea sunt niste idei cum numai americanii le-ar fi putut spune. titlul de asemenea induce in eroare. canabisul este o planta; nu are cum sa dauneze mediului in sine; faptul ca oamenii isi bat joc de pamant energie, transportul ei etc asta e alta mancare de peste, pana la urma tot vina oamenilor e. ar fi de apreciat daca ati edita titlul, intrucat la o analiza mai indetaliata observati ca defapt cea ce dauneaza mediului, pana la urma, sunt tot faptele oamenilor.

  2. Pingback: Experimentul statelor americane cu marijuana | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger