Canabisul face durerea mai suportabilă

0

Canabisul nu reduce durerea, dar o face mai suportabilă pentru pacienţii care se confruntă cu ea, susţine un studiu al Universităţii Oxford. Cercetătorii de aici au descoperit că ingredientul psihoactiv din canabis reduce activitatea în acea parte a creierului care este responsabilă cu aspectele emoţionale ale durerii.

 

 

Cercetătorii au recrutat 12 bărbaţi sănătoşi pentru studiu, cărora li s-au administrat fie medicamente cu efectul specific canabisului, fie un placebo, apoi au fost daţi cu o cremă menită să inducă durere la un picior (o cremă ce cauza o senzaţie de arsură dureroasă). Fiecărui participant i-a fost scanat creierul, pentru a se vedea cum se modifică activitatea cerebrală când se reducea percepţia durerii. “Am descoperit că pe cei aflaţi sub influenţa THC-ului durerea îi deranja mai puţin”, explică Michael Lee, autorul principal al studiului. El spune că concluzia cercetării sale ar putea ajuta în previziunile medicale despre ce categorii de persoane ar beneficia medical de pe urma consumului de cannabis.

„Am putea, în viitor, să putem prezice cine va răspunde pozitiv la canabis, dar este nevoie de studii îndelungi pe pacienţi cu dureri cronice. Canabisul nu pare să acţioneze ca un medicament pentru durere convenţional, clasic. Unii oameni răspund bine la el, alţii mai puţin bine, alţii deloc. Practic, el nu reduce durerea, dar am observat că afectează reacţia emoţională la durere în moduri variabile”, a mai explicat Lee. „Studiul confirmă un lucru deja ştiut: subliniază faptul că, într-adevăr, canabisul poate fi o modalitate de eliberare pentru pacient, mai degrabă decât un calmant pentru durerea efectivă, la fel ca în cazul produselor bazate pe opiu”, consideră Mick Serpell, specialist în medicina durerii la Universitatea Glasgow. Studiul citat este publicat de revista Pain şi a fost finanţat de UK Medical Research Council şi de National Institute for Health Research (NIHR) Oxford Biomedical Research Centre.

 

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger