Canabinoizii ca medicament

2

Canabinoizii sunt utili în tratarea unor diverse afecțiuni medicale. Aceasta este concluzia unei analize a rezultatelor științifice obținute în peste 100 de teste clinice pe cannabis sau pe compușii săi, publicată recent în jurnalul german Deutsches Ärzteblatt International.

 

Bobocul unei flori de Cannabis sativa/Wikipedia

 

Printre afecțiunile medicale pe care le pot ameliora canabinoizii – compușii bioactivi ai plantei Cannabis Sativa – se numără neuropatia cronică, scleroza multiplă, HIV/SIDA sau sindromul Tourette. În ceea ce privește siguranța canabisului și a canabinoizilor, cercetătorii de la Școala Medicală din Hanovra, Germania, cei care au publicat analiza, spun că cel mai des întâlnite efecte ale canabinoizilor sunt oboseala și amețeala (la peste 10% dintre pacienți), efectele psihologice și uscarea gurii. Toleranța la aceste efecte secundare se instalează în scurt timp, iar simptomele de sevraj nu impun probleme în sectorul terapeutic.

Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea că marijuana ar putea atrage un risc în materie de sănătate în rândul adolescenților, al femeilor însărcinate sau al celor care alăptează, al oamenilor diagnosticați cu hepatita C, cu afecțiuni cardiovasculare grave sau cu comportamente adictive, precum și al indivizilor vulnerabili la anumite afecțiuni psihiatrice precum schizofrenia. Totodată, ei au admis că iarba poate avea un efect nefavorabil asupra funcțiilor psihomotorii, dar și că, după un consum îndelungat cu doze constante, pacienții dezvoltă toleranță la blocarea performanței psihomotorii, așa că pot conduce în siguranță.

Concluzia lor a fost că nici o moarte nu a fost atribuită exclusiv consumului de canabis sau tratamentului cu canabinoizi. Rezultatele germanilor vin după o altă cercetare, cea a oamenilor de știință de la Universitatea din California, San Diego, și de la Universitatea din California, Davis, care a susținut la rândul ei că “se adună tot mai multe dovezi privind utilitatea canabinoizilor ca și medicament pentru anumite afecțiuni”. Iar la sfârșitul lunii trecute, cercetătorii canadieni au descoperit traseul chimic pe care îl folosește Cannabis sativa pentru a forma canabionoizi, ceea ce ar putea deschide drumul spre dezvoltarea unor soiuri de marijuana în vederea producerii de medicamente și de cânepă industrială care să nu conțină acești compuși, dintre care unii au efecte psihoactive.

Sursa: Norml.org


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger