Campionii României la dezbateri se înfruntă la București

0

 unnamedÎntre 7 și 9 decembrie, are loc la Bucuresti Turneul Campionilor în Dezbateri 2013, competiția ce-i pune față în față pe cei mai buni debateri români. Finaliști și câștigători ai unor campionate naționale, europene sau internaționale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge, 16 campioni la dezbateri din România se înfruntă zilele acestea pentru a-și revendica trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri, ediția a 2-a. Finala și premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, în prezența Excelenței sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la București.

 

De 20 ani, mișcarea de debate din România s-a coagulat în jurul Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) și a multor generații de tineri care practică dezbaterile academice în peste 100 de cluburi din licee și universități din România. Reprezentanții României la campionatele internaționale, fie ele europene sau mondiale, câștigă în fiecare an locuri importante în competițiile care prevalează ca importanță față de concursuri de cunoștințe pentru facultate sau job. La final de an, ARDOR îi invită pe cei care au dovedit cele mai bune performanțe să concureze pentru trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri.

„Turneul Campionilor în Dezbateri reprezintă cea mai puternică încleștare de valori. Este evenimentul care hotărăște clar, în confruntare directă, care sunt cei mai buni. Și participanții știu asta. Având în vedere că este un turneu «invitațional», mic și select, numai faptul că participă la turneu reprezintă deja o validare în ochii celorlalți. Pentru câștigători, acest titlu este cel mai important titlu național din palmares.” spune Emanuel Beteringhe, director de turneu.

Ediția de anul trecut a fost câștigată de echipa formată din Radu Țigănaș și Șerban Pitic, echipă ce avea să ajungă în finala EFL (English as a Foreign Language) a Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare de la Berlin și să câștige competiția internațională SOAS Inter-Varsity de la Londra (ESL – English as a Secondary Language).

„Pentru noi, ca organizatori și arbitri, este o bucurie să îi vedem «pe scenă». Suntem mândri că au ajuns la un nivel înalt și pot demonstra și altora abilitățile dobândite după sute de ore de pregătire și zeci de competiții.”, adaugă Emanuel Beteringhe.

Aflat la a 2-a ediție, turneul de anul acesta pune față în față 16 debateri din toate regiunile țării. Rundele preliminarii au loc sâmbătă și duminică la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București, intrarea fiind liberă. Sunt așteptați să asiste elevii și studenții din București interesați să vadă pe viu acest exercițiu de cercetare, argumentare, gândire critica, fair-play și retorică, un sport al minții care dezvoltă abilități utile în orice domeniu. Finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2013 are loc la The HUB București, luni, începând cu ora 18:30, iar participarea în public se face pe bază de invitație.

Turneul Campionilor în Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile în societatea românească, completând educația formala oferită de școală prin activități de club și prin introducerea în programa școlară opțională a unui Curs de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Ecourile acțiunilor intreprinse de ARDOR au început să aibă un impact din ce în ce mai important în ultimii ani prin proiectele educaționale și inițiativele civice proprii sau în parteneriat.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger