Campionatul mondial al memoriei

0

Săptămâna trecută, oameni din toată lumea s-au adunat la muzeul de știință din Londra pentru a participa la un Open de două zile, cu 10 discipline, în care le-a fost testată memoria, aflăm dintr-un reportaj de pe The Independent. Organizatorii și cei 13 participanți erau toți bărbați de vârste diferite, precizează autorul articolului, care scrie că primul Campionat Mondial al Memoriei a avut loc în 1991. “Memoria este înțeleasă greșit”, a spus co-fondatorul competiției, Tony Buzan. “Dar este cea mai înaltă formă de gândire, să nu uitați niciodată asta”.

 

 

Competitorii au fost aliniați în biblioteca muzeului ca la examen și au avut la dispoziție un singur minut de pregătire mentală înainte de primul test, care implica memorarea a 109 de nume și fețe de bărbați, femei și copii de etnii diferite, întinse pe opt pagini. Jonas von Essen din Suedia, un star în devenire în lumea memoriei, și-a pus niște apărători pentru urechi, și-a dat jos sandalele și a început să parcurgă numele cu mâna, petrecând poposind până în trei secunde asupra fiecăruia. Tânărul de 21 de ani a câștigat deja trei turnee anul acesta, printre care și Open-ul din Țara Galilor, este numărul patru în lume și a obținut deja titulatura de Mare Maestru al Memoriei. Tot el a câștigat, de altfel, și Open-ul din Londra.

După 15 minute, competitorii au primit alte pagini pe care trebuiau să asocieze fețe cu numele memorate. Pentru ca totul să fie și mai dificil, niciuna dintre fețe nu a fost așezată în poziția ei originală. Dacă majoritatea participanților au sărit de la o pagină la alta pentru a găsi fețe cunoscute, Von Essen le-a luat pe fiecare în ordine. Unul dintre competitori a spus că a memorat doar 25 de nume; dacă ar fi încarcat cu 50, crede el, ar fi nimerit probabil doar 10. “Dar dacă ești Jonas, încerci cu toate”. Cea mai mare greșeală, însă, potrivit arbitrului Phil Chambers, este să încerci să ții minte prea multe lucruri.

O altă probă a constat în memorarea unor cifre binare, câte 30 pe 165 de rânduri. La turneul de anul trecut, Katie Kermode, o traducătoare de 34 de ani din Anglia, și-a amintit 1.560 de cifre binare și a obținut un scor cu 50 de puncte mai mare decât cel al lui von Essen la memorarea numelor și fețelor. Totodată, a ținut minte 260 de cărți de joc în 30 de minute. Aflați pe The Independent câteva tehnici de memorare de la maeștri.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger