Campanie umanitară pentru trafic de știri și informații în Cuba, unde accesul la internet este precar

0

Accesul la Internet este, potrivit Națiunilor Unite, unul dintre drepturile fundamentale ale omului, însă, cum ”unii sunt mai egali decât ceilalți”, vorba lui Orwell, există locuri unde acest drept este încălcat, alături de multe altele. După o campanie de crowdfunding unde a strâns 35.000 de dolariu, o fundație intenționează să aducă Internetul în viața a 2.500 de familii cubaneze. Cum anume? Prin informații și știri copiate pe stick-uri USB, CD-uri și DVD-uri transportate de voluntari în Cuba, unde cetățenii ar urma să facă ”trafic” de informații disponibile pe Internetul la care ei nu au acces.

3021146-inline-cc-flashdrive-11

În acest moment, un cetățean cubanez poate avea acces la Internet în doar 118 internet cafe-uri ale guvernului, unde o oră online costă circa 4,5 dolari, în condițiile în care un salariu lunar mediu în Cuba se ridică la circa 22 de dolari. Cuba este, de altfel, potrivit Washtington Post, țara unde accesul la Internet este cel mai costisitor din lume, raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor, conexiunea lunară la Internet costând de patru ori mai mult decât venitul național brut pe cap de locuitor. Statisticile arată totodată că numai 25,64% dintre cubanezi folosesc internetul, în ultimii ani înregistrându-se o creștere de peste 20% a numărului de utilizatori. Pe lângă prețurile exclusiviste pentru conexiuni online, cubanezii au de înfruntat și viteza extrem de scăzută a conexiunii, precum și cenzura practicată de guvern la nivelul conținutului online.

În condițiile în care mulți cubanezi practică ”traficul” de informații, pasându-și unii altora harddiscuri sau CD-uri cu informații, știri și articole copiate de pe Internet și introduse în țară de voluntari sau activiști, campania umanitară Connect Cuba intenționează să ofere amploare acestui fenomen de partajare a informațiilor. După ce a primit o finanțare de 35.000 de dolari pe platforma de crowdfunding Indiegogo, Fundația pentru Drepturile Omului în Cuba lansează un apel voluntarilor care vor să transporte în Cuba astfel de dispozitive pe care se află informații la zi. Pentru a nu fi depistate de autorități, care interzic aceste practici, stick-urile de memorie pot fi transportate în brățări personalizate, ca în imaginea de mai sus.

”Într-un fel, harddiscurile și stick-urile USB constituie internetul cubanezilor, în sensul că prin ele se realizază sharing-ul orizontal de informații care poate parveni din exteriorul țării,” e de părere Ted Henken, profesor de cultură cubaneză. Cu toate acestea, spune academicianul, cei ce vor transporta informații în Cuba trebuie să acorde atenție sporită conținutului, atâta vreme cât o societate fără acces la liberă informație poate fi un spațiu propice diseminării propagandei. ”Pentru a fi cu adevărat inteligentă, această campanie trebuie să se asigure că informația disponibilă e pluralistă și reprezentativă pentru diversitatea de opinii din acest moment,” precizează Henken, citat de FastCoexist. Campania umanitară nu are o strategie strictă referitoare la conținutul ce urmează să fie livrat în Cuba, intenționând în primă instanță să pună la dispoziția cetățenilor dispozitive rewritable, cu ajutorul cărora informația să poată circula mai eficient.

Puteți citi și:

Cuba închide cinematografele private

Trei femei luptă împotriva dictaturilor de pe trei interneturi diferite

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger