Comisia Europeană este alarmată de consumul de apă de la nivelul statelor membre, așa că a creat o aplicație care le arată oamenilor cât de multă apă consumă anumite produse. Site-ul Imagine All the Water le sugerează utilizatorilor și ce să facă pentru a-și reduce amprenta de apă: să cumpere mai multe produse second hand, să irosească mai puțină mâncare și să mănânce mai puțină carne.
Cafeaua, de exemplu, necesită 132 de litri la o singură cană, așa că UE ne îndeamnă să o înlocuim cu ceai, care are o amprentă de apă mai mică. O pereche de blugi este echivalentul al 9 ore de stropit peluza unei case, ceea ce ar însemna 9982 de litri, iar un simplu hamburger este responsabil pentru consumul al 2393 de litri (dacă am înlocui convenționalul hamburger de vită cu unul de pui, consumul s-ar reduce de circa trei ori).
De altfel, ne informează site-ul Comisiei, carnea are una dintre cele mai ridicate amprente de apă dintre produsele alimentare, iar cea de vită este cel mai mare consumator – 1 kg necesită 15415 de litri, conținutul al 143 de acvarii. Apa consumată direct de vaci este responsabilă doar pentru o mică parte din acest consum, cea mai mare cantitate fiind folosită la creșterea furajelor cu care sunt hrănite animalele.
Mai departe, o felie de pâine consumă 48 de litri – ca și când am plânge nonstop timp de 84 de zile, în timp ce o coală de hârtie în format A4 consumă echivalentul de apă necesar stropirii unei plante de 65 de ori, adică 13 litri. Din câte aflăm dintr-un ghid PDF pus la dispoziție pe site-ul Imagine All the Water, produsele agricole înregistrează cel mai mare procent din amprenta de apă anuală la nivel global – 92%. Restul procentelor, au observat cercetătorii olandezi de la Universitatea din Twente, sunt împărțite între produse industriale (4,4%) și surse de apă domestice (3,6%). Mai multe detalii, pe site-ul înființat de Comisie.