Campanie pentru exterminarea pisicilor din Noua Zeelandă

2

O nouă campanie din Noua Zeelandă încearcă să-i convingă pe iubitorii de pisici să renunțe la iubitele lor animale de companie. Miza: salvarea păsărilor, care cad pradă felinelor. Site-ul Cats To Go merge atât de departe, încât demonizează pisica, înfățișând un pisoi cu coarne de drac, însoțit de mesajul ”Ghemul tău de blăniță e un criminal înnăscut.”

 

Gareth Morgan, inițiatorul campaniei, nu merge atât de departe cu cinismul, încât să sugereze direct eutanasierea pisicilor, sfătuindu-i pe stăpânii felinelor să le castreze și, după moartea lor, să nu-și mai ia altele în schimb. Morgan, om de afaceri, mai crede că e necesară păstrarea pisicilor exclusiv în casă și propune autorităților să facă un recensământ obligatoriu al pisicilor pe care le consideră responsabile pentru decimarea speciilor de păsări autohtone. În 2011, cifrele arată că în 48% dintre gospodăriile neozeelandeze toarce liniștită cel puțin o pisică.

Ideea lui Morgan nu s-a dovedit prea populară în rândul neozeelandezilor, recunoscuți pentru cel mai mare număr de stăpâni de pisici. ”Nu ne pune să ne lipsim de minunata companie pe care o pisică ne-o poate oferi atât personal, cât și în sânul familiei,” a răspuns provocării Bob Kerridg, președintele pentru Prevenirea Cruzimii Împotriva Animalelor, citat de The Guardian. De altfel, 70% dintre cei care votaseră pe site-ul lui Morgan, își exprimaseră deazcordul cu propunerea acestuia. 

Timp de mii de ani, populația de păsări a Noii Zeelande s-a dezvoltat incredibil, unele dintre specii, cum este pasărea kiwi, pierzându-și abilitățile de zbor. Odată cu extinderea zonelor locuite și, implicit, cu apariția animalelor precum pisicile, câinii și rozătoarele, o parte dintre speciile de păsări au dispărut, iar altele se află în pericol. Totodată, unii cercetători susțin că pisicile le ajută, de fapt, pe păsări, vânând rozătoarele care se hrănesc cu ouăle acestora.

Gareth Morgan nu duce doar un război împotriva pisicilor, pe site-ul său derulându-se o altă campanie, menită să strângă un milion de dolari pentru eradicarea șoarecilor din Insulele Antipode, unde rozătoarele sunt singurele animale de pradă rămase.

Sursa: The Guardian

Foto: sottopk.deviantart.com

 


2 comentarii

  1. Pingback: Pisicile, puse la colț pentru miliardele de animale pe care ucid în fiecare an | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger