Campanie pariziană: manual de politeţe faţă de turişti, adresat francezilor

0

Parisul, unul dintre cele mai vizitate oraşe ale lumii, este, totodată, faimos pentru nepoliteţea locuitorilor săi în special faţă de turişti. Pentru a scăpa de această emblemă, autorităţile pariziene au conceput un manual de politeţe, prin care încearcă să îşi înveţe cetăţenii să fie mai amabili cu turiştii care aduc atâtea venituri bugetului oraşului.

 

 

Cei mai nepoliticoşi par a fi consideraţi chelnerii, şoferii de taxiuri şi angajaţii din domeniul vânzărilor către public. Ei sunt percepuţi drept nedoritori să ajute şi incapabili să vorbească o limbă străină, fie ea şi una de circulaţie internaţională. Astfel că responsabilii locali cu turismul au început să împartă, deja, manualele care să îi înveţe pe parizieni bunele maniere turistice. Cartea are şase pagini şi se numeşte „Do you speak Touriste?”; conţine, printre altele, saluturi în mai multe limbi (între care germană, chineză sau portugheză) şi sfaturi despre obiceiurile de consum şi codurile culturale ale diferitelor naţionalităţi.

„Britanicilor le place să le spui pe numele mic. Italienilor, să dai mâna cu ei. Americanilor, să fie siguri asupra unui preţ. Chinezii (o categorie de vizitatori în creştere accelerată) sunt cumpărători fervenţi şi un simplu zâmbet şi un salut în limba lor îi satisfac pe deplin”, spune ghidul bunelor maniere turistice. Franţa este o destinaţie de top pentru turişti străini – numai Parisul a fost vizitat, anul trecut, de 29 de milioane de persoane. Turismul înseamnă unul din zece locuri de muncă în regiune şi a ajutat economia franceză în special în perioada de criză recentă. Însă autorităţile franceze au remarcat competiţia ridicată de alte oraşe, precum Londra şi au decis că este nevoie şi de muncă pentru atragerea turiştilor, nu doar de un renume precum „oraşul luminilor”.

Peste 30.000 de exemplare ale ghidului de bune maniere turistice vor fi distribuite şoferilor de taxi, chelnerilor, managerilor de hoteluri şi angajaţilor de aici, precum şi celor din domeniul vânzărilor către public. Autorităţile franceze speră să atragă, în viitorul apropiat, turişti şi din ţările cu economii emergente, pentru care se pregătesc inclusiv prin astfel de măsuri de a-şi învăţa cetăţenii să fie mai deschişi şi să spună un salut şi în altă limbă decât franceza.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger