Campania Salvați Roșia Montană și TVR, la masa tratativelor, după ridicarea abuzivă a protestatarilor din fața sediului TVR

2

Scăderea expunerii la Televiziunea Națională a opoziției față de proiectul minier de la Roșia Montană are drept cauză faptul că în această perioadă au avut loc evenimente mult mai importante decât acest subiect, au susținut reprezentanții TVR la întâlnirea avută cu reprezentanții Campaniei Salvați Roșia Montană care au fost reținuți în urma ocupării Hotelului Continental de la Cluj și a protestului din fața sediului TVR.

Televiziunea Română și-a exprimat regretul pentru evenimentele din seara de 8 noiembrie, când mai mulți susținători au protestat pașnic în fața sediului TVR față de cenzura din programele de știri din cauza contractelor de publicitate încheiate cu compania Roșia Montană Gold Corporation. Apărătorii Roșiei Montane, care și-au lipit leucoplast pe gură, nu au apucat să-și susțină cauza mai mult de 10 minute, pentru că au fost reținuți abuziv de jandarmii aflați la fața locului.

Reprezentanții ONG-urilor participante la proteste au denunțat repercursiunile contractului de publicitate între RMGC şi televiziunea naţională asupra politicii editoriale a TVR privind mesajele şi informaţiile care vin dinspre mişcarea de opoziţie la adresa proiectului de minerit de la Roşia Montană și ocultarea ştirilor despre evenimente de interes naţional ale opoziţiei la proiectul minier al RMGC. “Expunerea părtinitoare și dezechilibrată” a fost vizibilă mai ales în urma declaraţiilor de susţinere a proiectului minier date de preşedintele României, Traian Băsescu, susțin ONG-urile.

Pe de altă parte, TVR susține că subiectul Roșia Montană este acoperit pe canalele sale. “Potrivit monitorizărilor interne, Televiziunea Română a difuzat, în perioada 20 august – 8 noiembrie 2011, 75 de reportaje şi dezbateri legate de cazul Roşia Montană. Dintre acestea, 69,33% au fost neutre, 21,33 % au prezentat doar opiniile opozanţilor proiectului de exploatare minieră, 9.33% prezentând opinii strict favorabile proiectului Roşia Montană. Acest procent se datorează în mare parte şi faptului că opozanţii proiectului nu au răspuns întotdeauna invitaţiei TVR la dialog şi dezbatere”, se arată într-o informare a TVR.

Reprezentanții TVR și-au luat angajamentul, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții ONG-urilor, să organizeze pe viitor dezbateri în vederea informării corecte a cetăţenilor despre proiectul minier si invitarea imediata a localnicilor din Roşia Montană în calitatea lor de principali oponenţi ai proiectului RMGC la aceste dezbateri.

Campania Salvați Roșia Montană își continuă acțiunile de protest față de proiectul minier care presupune folosirea cianurilor. În această seară, în Piața Unirii din Cluj, în centrul istoric din București, pe strada Eugen Carada colț cu Lipscani, dar și în Piața Unirii din Timișoara, de la ora 20 se va dansa pe ritmuri clasice pentru salvarea Roșiei Montane.

Foto: Ionuț Ruscea


2 comentarii

  1. In orice caz, cifrele arata clar ca a fost iar multa exagerare din partea ONG-urilor… Din exagerare in exagerare isi vor pierde credibilitatea si asa subreda

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger