Cămașa de noapte care monitorizează somnul

0

O companie americană a dezvoltat o cămașă de noapte ce monitorizează somnul, bazându-se pe un mic cip instalat într-unul din buzunare pentru a procesa datele și a determina fazele acestei activități vitale – REM (atunci când visăm), somnul ușor sau somnul adânc. Produsul este menit să-i ajute pe oamenii care suferă de tulburări ale somnului, dar și pe cei care consumă alcool sau cafea în mod regulat.

Când pacienții care nu dorm normal își petrec noaptea într-un laborator, ei sunt cuplați la un ansamblu de senzori ce monitorizează activitatea cerebrală, activitatea mușchilor, mișcările ochilor și ritmurile cardiac și respiratoriu. Cămașa de noapte dezvoltată de compania Nyx Devices simplifică însă foarte mult procesul, axându-se doar pe respirație, care poate indica dacă cineva doarme sau este treaz și în ce fază a somnului se află. Semnalele respiratorii sunt mult mai simplu de analizat decât cele electrice ale creierului. În timpul fazei REM, pattern-ul respirator este neregulat, prezentând diferențe în ceea ce privește durata răsuflărilor și pauzele dintre ele. În timpul somnului adânc, în schimb, el pare să fie regulat, asemenea unei linii sinusoidale, diferențele dintre sesiunile respiratorii fiind foarte mici. Fazele mai ușoare ale somnului non-REM se plasează undeva între aceste tipare. Oamenii care poartă cămașa pot realiza măsurări repetate acasă și pot urmări modul în care anumite obiceiuri/vicii, cum ar fi consumul de alcool sau de cafea, activitățile fizice sau stresul le afectează calitatea somnului. Echipa de cercetători din spatele noului produs se pregătesc să-l testeze și în afara laboratorului, iar compania americană speră să-l scoată pe piață până în vara lui 2012 la un preț sub 100 de dolari.

Cămașa de noapte, botezată „Somnus” se înscrie într-un număr tot mai mare de dispozitive pe care oamenii le poti folosi pentru a-și monitoriza somnul acasă. Cele mai simple dintre ele, care includ și o aplicație pentru iPhone, folosesc accelerometre pentru a măsura mișcarea, indicând cu aproximație momentul în care oamenii adorm sau se trezesc. Un dispozitiv mult mai sofisticat, care monitorizează activitatea electrică a mușchilor și a creierului, numit Zeo, a ieșit pe piață acum doi ani. Unul dintre cercetătorii care lucrează la cămașa de noapte marca Nyx, Matt Bianchi, de la Massachusetts General Hospital, speră ca noul produs să-i ajute pe pacienții care suferă de insomnie să-și reevalueze calitatea somnului, din moment ce acestea subestimează durata timpului inconștient petrecut cu ochii închiși.

Sursa: Technology Review

Foto: Flickr/Alyssa L. Miller

Citiți și:

Ceasul deșteptător care te ia la întrebări până te trezești

5 lucruri pe care ar trebui să le știți despre somn

Umblatul în somn este un defect genetic

Somnul te ajută să înmagazinezi ce ai învăţat

5 trucuri ca să te trezeşti mai uşor dimineaţa

Anestezia este mai apropiată de comă decât de un somn adânc

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger