Cam tot ce trebuie să știi despre sănătatea și frumusețea părului

0

 Frumusețea părului, ca toate celelalte, decade de-a lungul timpului dar nu numai biologia e de vină, noi înșine contribuim la decădere. Firmele de produse cosmetice ne bombardează cu soluții inovatoare pentru întreținerea podoabei capilare dar pentru menținerea unui păr sănătos nu avem de fapt nevoie decît de cîteva informații de bază.

Între 20 și 30 de ani atingem vîrful frumuseții și sănătății părului (frumusețea și sănătatea părului sînt pînă la urmă aceeași calitate). Cele 100 000 – 150 000 de fire sînt în formă maximă. Cele mai mari distrugeri pe care ni le facem la această vîrstă vin de la experimentarea cu vopsele și expunerea la prea mare căldură (la uscarea de după spălare, de exemplu) – spune Rona O’Connor, una dintre cele mai respectate stiliste din Beverly Hills.

Această decadă e crucială și pentru viitor. Există cîteva ponturi pentru a-i păstra părului sănătatea. Mai întîi, hrana – părul are nevoie de vitamine și minerale, în special biotină (o vitamină B), zinc, fier, acid folic și cel mai important, proteine. Părul e făcut dintr-o proteină specială, numită keratină, și dacă nu ai destule proteine în dietă, părul poate fi afectat; femeile au nevoie de 46 de grame pe zi și cam 71 de grame în timpul sarcinii și alăptării; bărbații au nevoie de 56 de grame pe zi.

De la 30 de ani încolo, părul are nevoie de și mai multă grijă; printre cauzele deteriorării sale se numără și pierderile de greutate, contraceptivele luate cu multe întreruperi, bolile cu febră, bolile autoimune, deficiența cronică de fier și stresul. Tot de la această vîrstă femeile încep să observe că firele de păr se subțiază. Nivelurile scăzute de estrogen sînt una dintre cauzele subțierii. O substanță bună pentru această fază e minoxidil, care trebuie însă luată timp de 6 luni fără oprire.

Important e și felul în care-l spălăm – în primul rînd, nu trebuie spălat mai des de o dată la două zile, chiar mai rar și nu trebuie clătit mai mult de o dată; ceea ce trebuie spălat mai mult e scalpul, nu părul în sine; șamponul îi ia părului uleiurile sale naturale, numite sebum deci e mai bine să folosim cît mai puțin șampon și în schimb să curățăm scalpul cu geluri speciale.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger