Cam tot ce crezi despre hipnoză e fals

1

 Prin hipnoză se pot obține efecte fascinante. Hipnotizații pot avea halucinații, pot face mișcări involuntare sau să simtă mai puțin durerea. Cam toate celelalte idei despre hipnoză sînt însă false, produse ale Hollywoodului.

Prima idee greșită despre hipnoză e aceea că numai cei slabi la minte pot fi hipnotizați. De fapt, e exact invers: cu cît ești mai inteligent și cu cît ai în general mai mult autocontrol, cu atît ești mai ușor de hipnotizat. Motivul e că ai nevoie de multă concentrare pentru a intra într-o transă hipnotică. Ceea ce nu înseamnă că dacă intri mai greu în hipnoză ești greșit. Cam 30% dintre noi sînt rezistenți la hipnoză.

O altă idee e că hipnotizații sînt neajutorați ca niște marionete. Adevărul e că e destul de greu să-i faci pe hipnotizați să facă lucruri pe care nu le-ar face în mod normal. În starea de transă, hipnotizații încă sînt în contact cu standardele lor morale de comportament. E posibil să reduci inhibițiile oamenilor sub hipnoză și să-i deschizi să accepte diverse sugestii. Dar în general hipnotizatorii de show își aleg ca subiecți persoane înfometate de atenție (din momentul în care se oferă voluntari să urce pe scenă e clar cu cine au de a face). Aceștia nu au o problemă să măcăie ca o rață în fața unui public dacă hipnotizatorul le-o cere.

Transa hipnotică pare asemănătoare stării de somn. Doar că, deși hipnotizații își țin ochii închiși și par mai liniștiți, creierul lor e în starea alfa, adică starea maximă de concentrare, după cum o arată scanările neuro.

Vindecarea (de adicții, de exemplu) printr-o singură ședință de hipnoză e un basm. Hipnoza nu funcționează decît ca anexă la alte tipuri de terapie.

Imaginea din filme a hipnotizatorilor e una excentrică, la fel și stilul lor de a vorbi, gesturile etc. În realitate, hipnoza funcționează dacă hipnotizatorul arată și se comportă cît mai banal.

Hipnotizatorii nu pot dezgropa amintiri ascunse, cum ni se arată din filmele polițiste. În cel mai rău caz, aceștia pot planta amintiri false.

Hipnotizații spun adevărul – nu există niciun motiv pentru a crede așa ceva. O persoană aflată sub hipnoză poate minți la fel de bine, și fără a fi detectați, ca în starea sa obișnuită. Hipnoza nu e o stare magică sau un detector de minciuni.

Cei mai mulți dintre noi credem că dacă n-am întîlnit un hipnotizator, n-am fost niciodată hipnotizați. Fiecare însă am trecut prin momente de hipnoză medie: cînd conducem o mașină pe o distanță mare și ne simțim la un moment dat disociați de propriul corp ca și de mașină, deși continuăm să conducem fără probleme, aceea e hipnoză. La fel e cînd medităm, e hipnoză autoindusă.

SURSA: American Psychological Association

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Téves minden, amit a hipnózisról hiszünk? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger