Călugării franciscani din SUA trec în mediul digital: acceptă solicitări de rugăciuni prin SMS

1

Cel mai mare ordin de călugări franciscani din SUA oferă credincioşilor o nouă modalitate de rugăciune, aliniată erei digitale în care trăim: aceştia acceptă solicitări de rugăciuni prin mesaje de tip text de pe telefonul mobil sau alte gadget-uri moderne.

 

 

Este vorba de ordinul numit „The Friars of Holy Name Province”, care deţine 40 de parohii şi, de asemenea, un număr însemnat de şcoli, cantine pentru săraci sau centre de ajutor, iar lor li se alătură şi grupurile din Peru şi Tokyo. Acestea sunt cele care oferă, mai nou, serviciul digital de rugăciune celor interesaţi. Iniţiativa se numeşte „Text a Prayer Intention to a Franciscan Friar” şi susţine că aduce „credinţa la îndemâna tuturor, prin simpla tastare a unui mesaj”; este privită ca o modalitate complet nouă pentru catolicism de a lua contact sau a menţine contactul cu credincioşii. „Oamenii spun mereu călugărilor: Poţi spune o rugăciune pentru mine? Poţi să o aminteşti în rugăciunea ta pe mama mea care are cancer? Mă gândeam că mulţi oameni folosesc mesajele text în prezent pentru comunicare de orice fel, mai mult decât emailul, chiar, aşa că de ce să nu lăsăm oamenilor posibilitatea să ne ceară să ne rugăm pentru ei prin SMS?”, a explicat părintele David Convertino într-un interviu.

Astfel, oricine doreşte poate scrie într-un mesaj cuvântul „prayer” (rugăciune) şi să îl trimită la numărul 306-44 (SUA), serviciul fiind gratuit. Imediat, persoana care a trimis mesajul va primi un mesaj din partea călugărilor, de bun-venit şi invitaţia să scrie ce fel de rugăciune doreşte. Ulterior, va primi un mesaj de confirmare a primirii solicitării. Toate aceste cereri ajung pe un site şi vor fi incluse în rugăciunile comune ale călugărilor de două ori pe zi şi la mesă. Prin această metodă, călugării speră să atragă şi tinerii înspre biserică şi să crească, astfel, numărul credincioşilor catolici din lume. Site-ul care va găzdui cererile de rugăciune a fost deja modificat şi modernizat, iar următorul pas este prezenţa pe Facebook şi Twitter. „Dacă Papa poate să fie pe Twitter, şi călugării pot comunica prin SMS-uri”, conchide părintele David.

Călugării franciscani din acest ordin sunt prezenţi şi pe reţeaua LinkedIn, unde au promovat diverse servicii ale bisericii. Media de vârstă a celor 325 de călugări ai ordinului este de 60 de ani, dar, cu toate acestea, ei sunt bine puşi la punct cu evoluţia erei digitale şi a tehnologiei. „Avem un călugăr în vârstă de 80 de ani care comunică foarte bine prin SMS-uri”, exemplifică părintele David. Călugării au fost inspiraţi de Papa Benedict, care a strâns peste două milioane de adepţi pe Twitter în numai opt zile de la prima sa postare pe această reţea de microblogging. Suveranul pontif scrie pe reţea în mai multe limbi, inclusiv arabă şi urmează să transmită mesaje şi în latină şi chineză. Aşa că şi călugării franciscani din SUA sunt încântaţi de noua perspectivă deschisă de era digitală: „Credem că acest program va funcţiona foarte bine. Cred că vom ţine pasul cu dorinţele oamenilor, în fond, asta este ceea ce facem noi, ne rugăm pentru oameni”, a mai spus părintele David.

 

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Călugării franciscani din SUA trec în mediul digital: acceptă solicitări de rugăciuni
    prin SMS este o pagina ziditoare pentru suflet.
    Mult spor si folos duhovnicesc!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger