Călugării budiști, alugați cu violență din fața unei mine din Myanmar

0

La aniversarea budistă a Zilei Lunii Pline din Tazaungmone, poliția din Myanmar a dispersat violent taberele de protest ale călugărilor budiști și sătenilor care se opun construcției unei mine de cupru cu sprijin chinez în Monywa, regiunea Sagaing. Protestul a început în februarie și s-ar fi lăsat cu 50 de călugări cu pielea arsă.

 

 

Global Voices: The World is Talking, Are You Listening?Acest articol scris de Chan Myae Khine a apărut inițial pe Global Voices Online, un site care traduce și preia din blogurile din întreaga lume. 

 

Proiectul minier este un joint venture între compania Union of Myanmar Economic Holdings Ltd. (UMEHL), sprijinită de stat, și compania chineză Wanbao. UMEHL ar fi oferit compensații în valoare de 610 dolari pentru fiecare acru de pământ agricultorilor strămutați, însă există și săteni ale căror ferme ar fi fost închiriate companiei chineze fără înștiințare, motiv pentru care au cerut cu stăruință guvernului din Myanmar să oprească proiectul.

Pe 27 noiembrie, guvernul le-a ordonat prostetatarilor din vecinătatea zonelor Latpadaung și Kyayzintaung din regiunea Sagaing să părăsească cele șase tabere de protest pe care le instalaseră. Când protestatarii au refuzat să facă asta, poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Există însă și informații de presă neconfirmate cum că forțele de ordine ar fi folosit și alte arme, precum bombe incendiare sau cu fosfor și chiar napalm. În jur de 50 de călugări budiști ar fi fost grav răniți, suferind arsuri la nivelul pielii.

Netățenii din Myanmar au sancționat imediat forța brutală cu care poliția a înbușit un protest pașnic. Aflați reacțiile lor pe Global Voices.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger