California se alătură luptei pentru protejarea rechinilor

0

Guvernatorul statului american California a dat undă verde pachetului de legi care interzic importul, posesia și vânzarea înotătoarelor de rechin în California. Interdicții similare au fost impuse recent și în alte state americane, precum Washington, Oregon și Hawaii.

 

Populația de rechini este în declin, la nivel mondial, iar semnalele de alarmă trase de specialiști și ecologiști au început să dea rezultate concrete. Recent, Insulele Marshall au creat un sanctuar pentru rechini de 1.990.530 de kilometri pătrați de ocean, spațiu în care vânarea lor este interzisă, iar dacă sunt prinși din greșeală trebuie eliberați înapoi în apă (detalii, aici). Și Palau, Maldive, Honduras, Bahamas și Tokelau fac parte din programul de protejare a rechinilor, impunând legislații asemănătoare.

Cel mai recent stat care se alătură proiectului global de salvare a rechinilor este, așadar, California. Guvernatorul Jerry Brown a semnat la sfârșitul săptămânii trecute documentele prin care noile reguli intră în vigoare. ”Practica tăierii înotătoarelor rechinilor, vânați de multe ori numai pentru acest lucru și apoi abandonați, este crudă și dăunează întregului ecosistem oceanic”, a precizat guvernatorul. El a mai spus că, dat fiind că ultimele cifre arată un declin cu peste 90% al populației de rechini, este ”obligația lui față de generațiile viitoare” să semneze noile legi. Susținătorii gestului spun că măsurile vor reduce cererea de piață pentru aceste părți din corpul rechinilor, utilizate în special în bucătăria chinezească (pentru o supă considerată delicatesă). California era, până acum, cel mai mare importator de înotătoare de rechin, în ciuda interzicerii pescuitului de rechini de-a lungul coastelor sale.

 

Sursa: Mongabay

Foto: Natural World Museum


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger