California interzice folosirea BPA-ului (bisphenol A) la produsele pentru copii

0

BPA este un compus organic folosit la fabricarea plasticului, mai cu seamă (dar are și alte utilizări); plasticul respectiv este alături de noi zi de zi – de la sticle și caserole la biberoane sau alte recipiente. BPA ridică de multe vreme întrebări serioase legate de modul în care afectează sănătatea oamenilor, iar în ultimii ani zece țări și uniuni au interzis folosirea lui în special în cazul produselor pentru copii.

 

Încă din anii 1930 se știa despre efectul negativ al BPA-ului, iar din 2008 încoace există în mod regulat dezbateri în media și articole susținute științific despre efectele sale asupra sănătății oamenilor. Reacțiile oficiale au variat de la o țară la alta; recent, în California, o inițiativă legislativă care a devenit lege (și va intra în vigoare din 2013) se axează pe protejarea copiilor de potențiale pericole de sănătate cauzate de expunerea la BPA (compus care se afla inclusiv în sticlele de plastic folosite pentru alăptare, spre exemplu). Legea semnată acum o lună de guvernatorul statului californian interzice expres folosirea BPA-ului în orice produs care are legătură cu copiii (mici sau deja în creștere), indiferent că este vorba de cele destinate alimentației sau de jucării.

California este recunoscută pentru că are unele dintre cele mai dure legi de protecție a mediului și sănătății, mai dure decât legile federale ale SUA chiar. Interzicerea BPA-ului pe teritoriul său adâncește și mai mult prăpastia dintre legile statale și cele federale, în cazul Californiei. Exemple anterioare de măsuri contra BPA-ului sunt Canada (care a declarat subtanța toxică în 2010, devenind prima țară din lume care a făcut acest lucru) și Uniunea Europeană (unde BPA-ul este interzis în cazul sticlelor destinate copiilor). BPA-ul este un disruptor endocrin (compus care interferează cu activitatea hormonală normală a organismului) care poate cauza diverse probleme, în special la nivelul copiilor – produsul a fost legat de apariția autismului, a cancerului la sân, a obezității la copii, a pubertății timpurii și hiperactivității.

 

Sursa: ENN / Sierra Club Green Home


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger