Locuitorii cu drept de vot din statul american California vor decide, luna viitoare, dacă produsele alimentare care conţin ingrediente modificate genetic vor fi etichetate ca atare sau nu. Propunerea este cunoscută sub numele “Proposition 37” şi sprijinită de către industria produselor organice, dar contestată de către majoritatea producătorilor şi lanţurilor de distribuţie de alimente, care spun că iniţiativa va duce la creşterea preţurilor.
Sondajele recente de opinie arată că există un curent majoritar în favoarea adoptării propunerii, adică a etichetării produselor în aşa fel încât consumatorul să fie conştient de faptul că achiziţionează un produs care conţine ingrediente modificate genetic. Până în prezent, în 18 state americane au existat astfel de tentative de modificare (prin legislaţie) a cerinţelor de etichetare în cazul alimentelor modificate genetic, dar niciuna nu a avut succes. Campania din California a pornit de la nivelul populaţiei, însă, adunând un milion de semnături înainte ca propunerea efectivă să fie adusă în atenţia legiuitorilor şi în dezbatere publică. Aceasta va fi supusă votului cetăţenilor în cadrul unui referendum, luna viitoare.
Dacă va trece de referendum, propunerea va deveni act normativ şi va impune etichetarea oricărui produs alimentar crud sau procesat pus la vânzare cu precizarea specifică dacă acesta conţine ingrediente provenite de la plante sau animale cu material genetic modificat. Alimentele care vor conţine astfel de ingrediente nu vor putea folosi cuvântul „natural” în prezentare. Susţinătorii propunerii spun că orice consumator are dreptul să ştie ce mănâncă. Peste 50 de ţări din lume au astfel de reguli şi cerinţe în privinţa etichetării corecte. „De ce nu ar avea acest drept şi consumatorii americani, ţara cu cea mai mare proporţie de organisme modificate genetic aflate în mâncare? Deja avem informaţii pe etichete despre valori nutriţionale, alergii şi alte aspecte pe care consumatorul vrea şi trebuie să le cunoască. Această măsură pur şi simplu adaugă o informaţie care ne spune dacă mâncarea este sau nu produsă cu ajutorul ingineriei genetice”, explică reprezentanţii grupului de suport Yes on 37.
Opozanţii propunerii susţin că nu ar fi corectă indicarea ingredientelor modificate genetic pe etichete, când substanţe precum antibioticele, pesticidele sau hormonii nu sunt nici ele trecute pe etichete, deşi sunt folosite în procesul de producţie atât la plante, cât şi la animale. Cei care se opun iniţiativei s-au constituit în grupul No on 37 şi sunt sprijiniţi de fermieri, companii şi producători de mâncare. Purtătorul de cuvânt al grupului, Kathy Fairbanks, a spus că adoptarea acestui tip de etichetare ar duce la creşterea preţurilor produselor alimentare. „Este o lege prost scrisă care induce în eroare publicul şi care va creşte costurile coşului de cumpărături cu 400 de dolari pe an pentru fiecare familie din California”, susţine Fairbanks. Analiştii independenţi de la MapLight estimează că aproximativ 40 de milioane de dolari urmează a fi cheltuiţi într-o campanie agresivă şi imediată de convingere a locuitorilor Californiei să voteze împotriva propunerii. Aceşti bani vor fi investiţi în reclame TV, în special, iar cea mai mare parte a sumei provine de la firme precum Monsanto sau Du Pont.
Mai multe detalii pe: BBC Science and Environment
Sursa: BBC
Foto: SeedAlliance, The Ecologist