California aînceput eliminarea becurilor incandescente

0

Cel mai luminos bec din majoritatea locuinţelor din California de peste un secol este pe cale să se stingă. Statul american a început eliminarea mai multor tipuri de becuri incandescente, ca urmare a unor standarde federale care vor intra în vigoare anul viitor, anunţă Huffington Post.

Producătorii nu vor mai face tradiţionalul bec de 100 de wati, iar magazinele vor epuiza eventual stocurile. Clienţii vor avea de ales între becurile eficiente care nu consumă mai mult de 72 de wati, precum becurile cu halogen, CFL sau diodele emiţătoare de lumină (LED).

“Aceste standarde vor ajuta la reducerea facturii la energie a statului cu 10 miliarde de dolari pe an şi vor economisi electricitate echivalentă cu 30 de centrale energetice mari”, spune Noah Horowitz, cercetător la Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale. “Asta se traduce şi printr-o reducere a poluării cauzatoare de încălzire globală”, mai spune acesta.

Măsura face parte din legea pentru securitate şi independenţă energetică promulgată de preşedintele american George Bush în 2007. California a primit acordul de a adopta standardele cu un an mai devreme.

Legea prevede ca becurile noi să folosească cu 25-30% mai puţină energie începând cu 2012 la nivel naţional, primul pe listă find becul incandescent de 100 de wati. Începând cu 2014, vor fi eliminate şi alte becuri incandescente, de 75, 60 şi 40 de wati.

Comercianţii sunt nemulţumiţi de decizie. Nick Reynoza, manager al Royal Lighting din Los Angeles, spune că e păcat că tranziţia se face într-o perioadă în care alternativele sunt scumpe. “Nu prea avem de ales. Opţiunile sunt mult mai scumpe – patru becuri incandescente costă 1 dolar, halogenele sunt 5,99, iar LED-urile aproximativ 20 de dolari”, spune acesta, pentru Huffington Post.

Cei care susţin schimbarea, pe de altă parte, spun că tehnologia este mai scumpă, dar noile becuri durează mai mult, deci, în final, reprezintă o economie. Becurile CFR au o durată de viaţă de şase ori mai mare decât becurile incandescente, de exemplu, acestea din urmă făcând o mare risipă de energie – 90% in energia pe care o folosesc reprezintă căldură, nu lumină.

Australia a fost prima ţară care a început eliminarea becurilor incandescente în 2009, fiind urmată de Uniunea Europeană, Filipine şi Argntina. Mexic şi Brazilia sunt ţările care vor urma exemplul Statelor Unite.

În Europa becurile ineficiente energetic au început să fie înlocuite de la 1 septembrie 2009. UE a interzis vechile becuri incandescente cu o putere mai mare sau egală cu 100W şi a început trecerea la un iluminat mai ecologic. Până în 2020, prin această măsură se va economisi suficientă energie cât pentru a asigura alimentarea a 11 milioane de case pe an, în timp ce facturile la curent vor scădea, în medie, cu 25 de euro pe an.

Foto: EPA

Citiţi şi:

7 metode simple şi puţin ştiute pentru economisirea banilor la iluminatul casei

Energia regenrabilă ar putea furniza 99,5% din necesarul de electricitate în 2050

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger