California a folosit 265 de milioane de litri de apă pentru fracking în 2014

0

Criza apei în statul american California a adus restricţii severe în ceea ce priveşte utilizarea apei, impuse recent de către autorităţi. Statul este ameninţat să rămână fără resurse de apă, iar de patru ani consecutiv se confruntă cu cea mai secetoasă perioadă din istoria sa cunoscută. În acest context, la sfârşitul săptămânii trecute agenţia de presă Reuters a oferit informaţia că anul trecut în California s-au utilizat 265 de milioane de litri de apă numai pentru extragerea gazelor cu ajutorul metodei fracturării hidraulice.

 

A boat paddle is shown on the bottom of the nearly dry Almaden Reservoir near San Jose

 

Reprezentanţii industriei petrolului şi gazelor din California au spus, pentru Reuters, că această cifră este mai mică decât cea iniţial prevăzută ca fiind necesară. Chiar şi aşa, apa risipită în procesul de fracking este foarte multă, mai ales în condiţiile în care California se confruntă cu o secetă atât de severă de patru ani încoace, încât, săptămâna trecută, Jerry Brown, guvernatorul statului, a anunţat obligativitatea reducerii cu 25% a utilizării apei în stat.

“Fracturarea hidraulică foloseşte o cantitate relativ mică de apă, echivalentul cele folosite de 514 gospodării anual”, se apără Steven Bohlen, un reprezentant al industriei petrolului şi gazelor. Acesta spune că o medie obişnuită anuală pentru operaţiunile de fracking ar fi de 379 de milioane de litri de apă. Bohlen a mai declarat că nu toată apa folosită pentru fracking ar fi apă proaspătă, curată: o parte din aceasta ar fi apă provenită din alte operaţiuni de forare, care oricum nu ar fi potrivită pentru consum şi nici pentru uz agricol.

O lege intrată în vigoare anul trecut cere tuturor producătorilor din industria petrolului şi gazelor să raporteze sursele din care îşi obţin apa folosită în operaţiuni şi, totodată, să raporteze cum anume este folosită apă (ce parcurs are). Primul raport de acest fel va fi înaintat la finalul lunii aprilie şi, ulterior, va deveni public, promit reprezentanţii industriei petrolului şi gazelor. Însă în condiţiile secetei cu care se confruntă California, opinia publică este tot mai critică la adresa industriei în cauză şi a fracking-ului în special.

Californienii sunt indignaţi şi de faptul că restricţiile privind utilizarea apei, impuse săptămâna trecută de guvernatorul Jerry Brown, nu includ şi companiile petroliere şi din industria gazelor, scrie tot Reuters. Ordinul semnat de guvernator solicită tuturor localităţilor să îşi reducă, cu 25%, consumul de apă în următoarele nouă luni, dar nu face nicio referire la industria petrolieră şi a gazelor, care foloseşte aproximativ şapte milioane de litri de apă zilnic pentru operaţiunile sale.

Activiştii pentru mediu spun că, prin excluderea acestei industrii de la restricţia privina apa, statul California scuteşte, cu bună-ştiinţă, o ramură industrială care se bazează foarte mult pe apă. “Guvernatorul Brown obligă cetăţenii californieni să ducă pe umerii lor povara secetei, prin sacrificiu personal, dar continuă să permită industriei petroliere să încalce legea şi să ne otrăvească apa”, susţine Zack Malitz, din partea grupului activits Credo, citat de Reuters.

 

Mai multe detalii, aici.

 

Sursa: Reuters

Foto: Reuters / Robert Galbraith

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Beţi un pahar cu apă contaminată de fracking?

Statul australian Tasmania a interzis fracking-ul pentru încă cinci ani

Statul New York a interzis fracking-ul

Locul de baştină al fracturării hidraulice a interzis fracturarea hidraulică

Provincia canadiană Npva Scotia a interzis fracking-ul

Chevron se retrage din Bulgaria

Beverly Hills este primul oraş din California care interzice fracking-ul

Omul care merge pe jos din Ploieşti până în Bruxelles împotriva fracturării hidraulice

VIDEO Cum afectează fracking-ul viaţa americanilor obişnuiţi din California

Provincia canadiană Nova Scotia a interzis frackingul


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger