Călătorie spre Capătul Pământului: Rezervaţia Naturală Peninsula Valdez, Argentina

3

Peninsula Valdez este o rezervaţie naturală creată pe teritoriul dintre Golful Matias, Golful San Jose şi Golful Nou al Atlanticului, din apropiere de Puerto Madryn, şi este habitatul unor specii variate de mamifere acvatice, precum leii şi elefanţii de mare, având şi o colonie de pinguini Magellan (mult mai mică decât cea de la Punta Tombo).

de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro

Peninsula Valdez este şi ea inclusă în lista de excursii a agenţiilor din Trelew şi Puerto Madryn, aceasta fiind unica modalitate de a vizita coloniile de aici, având în vedere că are 65 km lungime şi 97 km lăţime.

O parte din teritoriul peninsulei este proprietate privată, aici aflându-se câteva ferme (estancias) de oi, însă toată fauna şi flora de aici este protejată de lege.

Punta Norte este prima oprire pe traseul din peninsula Valdez şi aici poţi observa lei şi elefanţi de mare, aflaţi în această perioadă pe continent pentru împerechere, şi, dacă ai noroc, orci sau chiar balene (care părăsesc Punta Norte undeva la mijlocul lunii decembrie).

Leii de mare sunt de culoare maron, foarte agresivi, iar luptele între masculi pentru teritoriu sunt frecvente. Chiar şi eu am asistat la câteva. Aceştia din urmă pot ajunge să aibă până la 300 kg şi se împerechează cu până la 14 femele pe sezon. Leii de mare aveau deja şi pui, mici şi negri, semănând cu nişte foci.

Elefanţii de mare, în schimb, sunt de culoare gri şi par nişte animale foarte leneşe. Pe foarte puţini i-am văzut ridicaţi sau în apă, cei mai mulţi zăcând pur şi simplu pe nisip.

Întreaga coastă a Peninsulei Valdez este populată de astfel de lei şi elefanţi de mare şi tot aici există şi o micuţă colonie de pinguini Magellan.

Dacă aş fi sosit cu aproximativ o lună mai devreme, aş fi putut observa în largul oceanului şi balene şi orci, adică specia cea mai mare de delfini.

Şi aici regulile de observare a animalelor în ambientul lor natural sunt foarte stricte. Zona de observare este bine delimitată, vizitatorii nu pot coborî pe plajă, nu se poate mânca şi fuma în aceste zone de observaţie, iar ghizii au grijă să îţi spună că totul este protejat foarte strict de lege şi că nu trebuie să intervii în nici un fel asupra celor lăsate de la natură în acea zonă.

Citiți și:

Călătorie spre Capătul Pământului: Cea mai mare colonie de pinguini din America de Sud, Punta Tombo, Argentina

Călătorie spre Capătul Pământului: Puerto Madryn şi Trelew, Argentina – pinguini, delfini, lei de mare sau elefanţi de mare la discreţie

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului : Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene

Călătorie spre Capătul Pamântului: Mendoza, orașul vinului argentinian

Călătorie spre capătul pământului: Revelion pe ritmuri latin-americane

Călătorie spre capătul pământului: Santiago în două zile

Călătorie spre capătul pământului: Impresii din Santiago de Chile

Călătorie spre capătul pământului: America de Sud pe cont propriu

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: Tbilisi 2011. București 1991 » Think Outside the Box

  2. Pingback: Perito Moreno, singurul gheţar activ din lume » Think Outside the Box

  3. Pingback: Mihaela şi Ştefan străbat Africa neagră în căutare de locuri şi oameni de neuitat » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger